IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda отбелязва 50-ия рожден ден на ванкеловия двигател

Слуховете, че безбуталният мотор ще се върне на пазара, продължават

Mazda отбелязва 50-ия рожден ден на ванкеловия двигател

Любовната афера на Mazda с ванкеловите двигатели започва още през 1967, когато на пазара излиза емблематичният модел Cosmo Sport. Извън Япония тази кола е по-известна с името 110S, а от нея са произведени само 1176 бройки. Въпреки екзотичния характер на колата обаче, тя изиграва ключова роля в разработката на иновативната по това време, поне що се отнася до серийното автомобилостроене, технология. 

Mazda отбелязва 50-ия рожден ден на ванкеловия двигател

Десетилетия по-късно Mazda вече е произвела почти 2 милиона автомобила, задвижвани от ванкелов двигател, а последният мохикан от този отбор е специалното изпълнение RX-8 Spirit R, който е пуснат на пазара през 2011, но за съжаление се продава само в Япония.

Mazda отбелязва 50-ия рожден ден на ванкеловия двигател

Неотдавна се появиха слухове, че роторният двигател може да се завърне на борда на серийна Mazda в края на десетилетието. От японската централа пуснаха не един и два слуха, касаещи това решение. Както подчертават от автомобилното издание Motoring, в последния брой на заводското си списание от Mazda са публикували статия по случай 50-ия рожден ден на своя ванкелов двигател. В нея има един доста интересен абзац:

„Историята все още не е приключила. Без ванкеловия двигател вероятно не би съществувала и Mazda. А без Mazda ванкеловият двигател със сигурност е нямало да се произвежда в продължение на 50 години.“


Ако четем между редовете, може и да заключим, че Mazda планира да върне роторният двигател обратно на поточната линия.
Според последната неофициална информация впечатляващият концепт RX-Vision (на снимката по-долу) ще се превърне в сериен модел и ще бъде оборудван с ванкелов двигател от ново поколение. Очаква се новата кола да дебютира през 2020, когато Mazda ще празнува своя вековен юбилей.

Mazda отбелязва 50-ия рожден ден на ванкеловия двигател

Фактът, че Mazda представи първия прототип RX-Vision на автомобилното изложение в Токио още през 2015, означава, че не бива да отписваме съвсем ванкеловия двигател. Освен това, от компанията дори признаха по време на премиерата, че никога не са спирали „разработките и развиването на технологии, свързани с роторните двигатели“.

Mazda отбелязва 50-ия рожден ден на ванкеловия двигател

Времето ще покаже дали роторният двигател все пак ще бъде възроден и използван в нов спортен автомобил, който ще бъде позициониран над MX-5. По всичко обаче личи, че предпоставките това да се случи са налице. Все някога. 

Снимки: Mazda 

Тагове: mazda mx-5 mazda mazda rx-8
0 от 500