IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan, Toyota и Ford отиват на съд

Срещу трите компании бе заведен иск заради дефектни въздушни възглавници

Nissan, Toyota и Ford отиват на съд

Властите на американския щат Хавай заведоха иск срещу Nissan, Toyota и Ford, които са оборудвали своите автомобили със станалите печално известни въздушни възглавници на компанията Takata. От департамента по търговията твърдят, че трите производителя са знаели за дефекта на защитните устройства, но въпреки това са продължили да ги ползват, съобщава Automotive News.

Nissan, Toyota и Ford отиват на съд

Шефът на отдела за защита на правата на потребителите в Хавай – Стивън Левин, е категоричен, че компаниите са били наясно с рисковете за живота и здравето на своите клиенти при използване на въздушните възглавници на Takata, но са продължили да ги поставят на автомобилите с цел спестяване на разходи.

Заведеният иск предвижда трите производителя да платят по 10 000 долара за всеки свой автомобил, оборудван с въздушна възглавница Takata и продаден на територията на Хавай. Според изчисленията на Левин, броят на превозните средства с дефектната защитна система в щата е над 30 000.

В Хавай едновременно с това е заведено дело и срещу самата Takata, но то все още не е стигнало до разглеждане от съда. Японският производител вече се призна за виновен за използването на дефектни въздушните възглавници, които доведоха до смъртта на 16 души и раняването на още над 200, като ще трябва да плати глоба от 1 млрд. долара.

Снимка: morrowsheppard.com
 

Тагове: takata
0 от 500