IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ще повтори ли Tesla Model 3 успехите на легендата Ford Model T?

Двете коли са много важни за автомобилната индустрия

Ще повтори ли Tesla Model 3 успехите на легендата Ford Model T?

Все още малцина обръщат внимание на сходните елементи от стратегията за развитието на Tesla и решенията, налагани от Хенри Форд в компанията, носеща неговото име в началото на XX век. Всъщност, приликите са доста и в никакъв случай не са случайни. И Илон Мъск ползва за модел легендата Model T, за да трасира бъдещите успехи на дългоочаквания Model 3.

Ще повтори ли Tesla Model 3 успехите на легендата Ford Model T?

Да, Мъск заложи на детинската абревиатура, която се образува от названието на четири от моделите на Tesla. Става въпрос за моделите S, E, X и Y, които дават SEXY. Но голямата звезда ще е Model 3, също като Model T е бил ракетата-носител за Хенри Форд. А и откога не сте срещали автомобил, който да има Model в названието си? Това също не е случайно. Ръстът на заявките за Model 3 силно напомня този при очакването на Model T, като трябва да направим уговорката, че в началото на миналия век автомобилите са били повече от ексклузивна стока.

Ще повтори ли Tesla Model 3 успехите на легендата Ford Model T?

Но Model T, освен че осигурява на американците достъпен личен транспорт, има и още една заслуга – заради него американското правителство се захваща да строи пътища, подходящи за автомобили. А част от парите за това идват от данъците и акцизите, с които се облага горивото на леките автомобили. Така започва да се гради модерната инфраструктура на Щатите.


Ще повтори ли Tesla Model 3 успехите на легендата Ford Model T?

При Tesla съществува сходен но все пак различен проблем. Отново липсва инфраструктура, но за експлоатацията на електромобили. И Model 3 като първият електромобил, който се очаква да бъде продаден в огромен тираж, ще се окаже средството за натиск срещу правителството, за да започне изграждането на инфраструктурата за този тип автомобили.

Всъщност, по-скоро Model 3 ще ускори този процес, тъй като той вече е започнал. В момента в Щатите има 42 011 зарядни станции за електромобили, разположени основно по Атлантическото и Тихоокеанските крайбрежия. Само за справка – през 2008 тези станции са били 430, което дава увеличение от 10 000 процента на броя им. А бройката им тепърва ще расте, при това не само в Щатите.

Ако Tesla успее да изпълни плановете на Мъск да произвежда по 500 000 електромобила на година през 2018, то пътят Model 3 да повтори успехите на Ford Model T ще е открит и ще навлезем в една нова и интересна ера от развитието на автомобилната индустрия.

0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ти се пиши китайче не русия
  • #3
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Русия ( преди 6 години )
    Стига пропаганда в полза на Тислата и американците.Ел коли има от 100 години и нищо!!!Най-големият производител на ел коли е китайският BYD, какви тесли кви 5 лева?
  • #2
    6 rate up comment 0 rate down comment
    По-скоро... ( преди 6 години )
    любимото ти Ферари ще фалира, под "вещото" ръководство на финансовия измамник Макароне, отколкото Тесла!
  • #1
    5 rate up comment 14 rate down comment
    Enzo ( преди 6 години )
    Рано е да се каже. Все пак, Форд действително е конструирал и срещу парите, които е искал от хората, реално им е доставял кола. Тесла засега само събира пари и откакто съществува само годишна счетоводна загуба отчита. Лично аз очаквам съвсем скоро да обяви банкрут и който каквото дал - дал! Кой каквото получил - получил!