IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Takata плаща половин милиард на партньорите си

BMW, Mazda, Subaru и Toyota ще получат обезщетение от производителя на въздушни възглавници

Takata плаща половин милиард на партньорите си

Десетки автомобилни производители пострадаха сериозно от дефектните въздушни възглавници на японската компания Takata. Четири от тях успяха да се договорят за получаване на обезщетения, чийто общ размер е 553 млн. щатски долара, съобщава Automotive News.

Takata плаща половин милиард на партньорите си

BMW, Mazda, Subaru и Toyota публикуваха съвместно изявление, в което разкриха някой детайли от споразумението. Те ще получат сумата като компенсация за загубите, които са им нанесени от производителя на некачествените въздушни възглавници.

Производителите разкриват, че парите ще бъдат насочени за пострадалите вече техни клиенти, както и за максимално бързо разрешаване на ситуацията. Ще бъде организирана кампания, която да разясни на собствениците на автомобили нуждата от спешна подмяна на въздушните възглавници. По време на ремонта, клиентите ще получат от компаниите заместващи коли.

Сметките до момента показват, че само в САЩ машините с дефектни еърбегове са над 42 млн., като всички не трябва да бъдат ремонтирани. Грешният алгоримът на предпазните възглавници вече доведе до смърта на 16 души, а над 200 са сериозно ранените.

Компанията Takata вече се призна за виновна и се съгласи да изплати 1 млрд. глоба, като в тази сума не влизат компенсации към пострадалите. Очаква се съдебните искове и обезщетенията да доведат до фалит на японския производител.

Снимка: Takata
 

Тагове: takata
0 от 500