IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Англия пропищяха от хакери-автокрадци

Полицията не успява да се справи с престъпниците

В Англия пропищяха от хакери-автокрадци

Все повече стават случаите на откраднати луксозни коли във Великобритания, в които главна роля играят хакери. Дръзките престъпници копират eлектронните ключове на автомобилите и без проблем стартират двигателя. Нещо повече – те действат толкова бързо, че не се притесняват да отмъкват лимузини дори от охраняеми паркинги.

В Англия пропищяха от хакери-автокрадци

Медиите на Острова съобщават, че бандитите действат като героите на филма „Да изчезнеш за 60 секунди”. Те не само успяват да проникнат в автомобила, като изключат алармата, но също така блокират GPS-а на колите и това прави почти невъзможно откриването на превозното средство. Откраднатите машини бързо се изнасят в чужбина, където се препродават или разглобяват за резервни части.

Последните две кражби са се случили в Есекс, където двама мъже не се притесняват да проникнат в двора на един от домовете. С помощта на лаптоп те отварят Mercedes, струващ 45 000 паунда, стартират двигателя, след което бързо изчезват с автомобила. Цялата процедура продължава няколко минути, като е записана от охранителните камери в двора. Лицата на крадците обаче са добре скрити с качулки.

В Англия пропищяха от хакери-автокрадци

Въпреки взетите от местните жители мерки само седмица по-късно бандитите се връщат в района и от друг двор отмъкват още по-скъп Mercedes. Този път те действат още по-бързо, тъй като собственикът на колата ги вижда през прозореца и се обажда на полицията. Патрулът пристига само за няколко минути, но от колата и от крадците няма следа.

Според властите, се забелязва увеличение на подобни случаи не само във Великобритания, но и в Европа, САЩ и Канада. И въпреки, че колите са снабдени с най-модерни системи за защита, това не помага по никакъв начин. Затова експертите препоръчват ключа на автомобила да се държи в метална кутийка, която го защитава от електронни сигнали. В подобни случаи превозното средство е в относителна безопасност.

Снимки: Therichest0.imgix.net
 

0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Брандо нали не очакваш да го напиша тук, където и автокрадците четат.Само ще добавя, че единственият начин да ти я вземат, ако се защити колата както трябва е с репатрак или с теглене\бутане. Автокрадците изобщо не са толкова добри колкото всички си мислят. Те просто са се научили да вземат колите с помощта на устройства купени за доста пари от интернет.
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Брандо ( преди 6 години )
    И какво е решението ?
  • #3
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Просто не си вземайте кола с кейлес. "Има решения за този проблем, и тогава тия мишоци с лаптопа и всякакви други джаджи увисват. То и в БГ се случват този род кражби, даже напоследък са доста актуални.
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тоя пък втория *** ги гледал , обадил се в полицията и чакал!?!Ми какво да направи?Ако случи на българи мани дето ще му вземат колата ми и бой може да яде,хахахахахахахахх
  • #1
    10 rate up comment 1 rate down comment
    полицай ( преди 6 години )
    Тамошната полиция не е като нашата, но явно и та са безсилни.Каквото и заключване да измислят ще се намери кой да го разбие. А и стимула там е голям, бая скъпи са тези коли.Що не дойдат да ми крадат 21 годишната кола... че и застраховка няма... а *** на, не я щат :)