IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Има ли смисъл от път, който зарежда електромобилите безжично? (ВИДЕО)

Израелска компания тества технологията, но тя ще бъде приложима само за автобуси

Има ли смисъл от път, който зарежда електромобилите безжично? (ВИДЕО)

Пътища, които могат да зареждат по безжичен път електромобилите, са считани за Светия граал на електрическата мобилност. До момента технологията все още не е успяла да навлезе в употреба, но много компании не спират да правят разработки в областта. Израелската ElectRoad е една от тях и по последна информация ще стартира тестове в реални условия на такава технология съвсем скоро.

Има ли смисъл от пътна настилка, която зарежда електромобилите безжично?

Израелското правителство е дало зелена светлина на компанията ElectRoad да тества новата си технология на 800-метрова отсечка на булевард в Тел Авив. Принципът на работа е ясен и напомня на предишни разработки в областта: медни плочи, вградени в пътната настилка се захранват с електричество от инвертори, разположени острани на пътя.

Подобни плочи са разположени в долната част на автобуси или други превозни средства и при преминаването си над другите плочи, електричеството преминава от едната плоча в другата на индукционен принцип, след което захранва електромотора на превозното средство. На борда на возилото обаче трябва да има допълнителна батерия, тъй като по време на изкачване или при силно ускорение, енергията от плочите не е достатъчна, за да задвижи автомобила. Освен това, понякога на шофьора може да му се наложи да се престрои в съседната лента, например ако в неговата има неправилно паркирал автомобил.

Компанията е натрупала първоначален капитал от 120 000 долара от различни спонсори, което е достатъчно за изграждането на 800-метровата отсечка. Плановете на ElectRoad обаче са доста по-големи и включват изграждането на такава пътна лента от Ейлат до международното летише „Рамон“, което е на 18 километра от центъра на града. Да бъде даден краен срок за изпълнението на този амбициозен проект все още е рано, като всичко зависи от успеха на тестовата отсечка.

По всичко обаче личи, че дори тази технология да се докаже като успешна, поне засега има изгледи тя да бъде полезна само за автобуси и шофиране в градски условия. Промените в инфраструктурата са просто твърде големи, за да допуснем, че внедряването на технологията в сериозен мащаб е възможна. Поне не и в обозримо бъдеще. А ако технологията е насочена основно към автобусите, това малко или много я обезсмисля, защото и днес в много градове се движат тролейбуси, които на практика изпълняват същата функция, с изключение на частта с безжичното захранване.

Според мнозина анализатори, Светият граал на електрическото задвижване е не толкова безжичното захранване на автомобилите с ток от асфалта, а поевтиняването на батериите, увеличаването на техния капацитет и съкращаването на времето за зареждане възможно най-много. Разбира се, това не означава, че компаниите трябва да спрат да изследват методи за безжично зареждане, точно напротив. ElectRoad смята да направи точно това. 

Снимка: ElectRoad

Тагове: electroad
0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Електро ( преди 6 години )
    Представете си следната комбинация:Бус-ленти с безжично зареждане.Електромобили, които могат да го ползват.После защо карали в бус-лента. :)
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Светът не се върти около България. Не го мислете тук щото последно в бг ще го сложат.И Qualcom го тестват това зареждане но пуска само 20квт при 85khz но до скорост 100км/ч.Е кво стана за 100км инвестиция 10 милиона $
  • #2
    5 rate up comment 0 rate down comment
    BG ( преди 6 години )
    Тази технология е 100% неприложима за БГ. Освен горе изброените проблеми, ние на наша почва имаме и някои "непредвидени" обстоятелства.1. Медта я "берем" с цел облагодетелстване.2. Возила тип МПС спират където и както си искат. Още по-яко е ако спреш върху лъскавата мед (изглежда почти като злато).3. Автобусен шофЕр дето да не бърза почти няма. Този на ток няма да може да се движи бързо, следователно НЕ става.И още някои други, но да не издребняваме :)Амин :)
  • #1
    0 rate up comment 4 rate down comment
    Enzo ( преди 6 години )
    Ето това е посоката, в която трябва да се работи. Електромобилите СА бъдещето, но само когато бъде изобретена технологията да се зареждат безжично в движение. и заради това е все още твърде рано да се говори за смъртта на двигателите с вътрешно горене. Ще продължат да бъдат основната концепция поне още век.