IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

20% ръст на пазара на нови коли в България

Увеличението обхваща първите четири месеца на годината

20% ръст на пазара на нови коли в България

С 20% са се увеличили продажбите на нови коли в България за първите четири месеца на годината в сравнение със същия период на 2016, показва статистиката на АСЕА - асоциацията на автомобилните производители в Еврпа. От януари до април 2017 у нас са продадени 9086 коли, спрямо 7572 през 2016.

20% ръст на пазара на нови коли в България

Ръст има и при сравнението за април на годишна база, като става въпрос за увеличение в размер на 14.1 процента. През април тази година у нас са реализирани 2479 нови коли, а през април миналата година бройката е 2173.

За целия Европейски съюз обаче април носи понижение на продажбите с 6,6% (1.19 млн. продажби срещу 1.27 млн. миналата година). Все пак от началото на годината европейският пазар запазва ръста си - 4.7% повече в сравнение с първите четири месеца на 2016.

За април рекордьор по ръст е Хърватия с 29,6% повече продадени нови коли. В същото време най-голям спад отчита пазарът в Ейре – минус 24.5 процента.

Спад отчита и пазарът в Германия – с 8 процента, от почти 316 хиляди коли преди година до почти 291 000 за този април.

0 от 500
  • #5
    5 rate up comment 1 rate down comment
    jor ( преди 6 години )
    Виждат се новите коли, особено в София. Който си мисли още че всички българи са бедни и гладуват, не е излизал скоро от дома си или от селото си. Като дойдат празници магистралата не може да поеме потока - голяма част сравнително нови автомобили.
  • #4
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    БВП на страната отбелязва растеж с 3,4% за първото тримесечие на годината.Електората на *** се къса от яд.Не били по нашите пътища новите коли!?Вие излизате ли от забутаните си села бе?
  • #3
    4 rate up comment 6 rate down comment
    Следовател ( преди 6 години )
    Добре де, къде са тези нови коли? Не са по нашите пътища.Явно румънците и гърците пазаруват тук щото им е по-тънко.Може и друга далаверка да има, но не я знам :)
  • #2
    13 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Направо цъфтим и вържем!Тези 20% променят ли факта, че сме най-бедната и най-корумпирана държава в ЕС с най-бързо изчезващо население? Мисля, че нищо не променя, а просто ни хвърлят малко прах в очите. Магистрали, хАсфалт, нови коли, а най-важните неща, като доходи, храна, промишленост, сел.стопанство, армия, образование, здравеопазване, правна система реално не съществуват.Имаме си обаче мутр@, която ни управлява за трети път и ще продължаваме да цъфтим и вържем с нов асфалт и коли.
  • #1
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Мдаааа,какъв оптимизъм лъха от статията.Като гледам по пътищата,толкова много нови коли се продават у нас,че тия между 15-25 години са 3 милиона,а между 1-5 години има нема 300 000.