IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Канадци създадоха най-бързия електрически картинг

C5 Blast си играе със законите на аеродинамиката

Канадци създадоха най-бързия електрически картинг

Канадската компания Daymak представи електрическия карт C5 Blast, който, според създателите му, е най-бързият в света. Ускорението на C5 Blast от 0 до 100 км/ч става за нищожните 1,5 секунди.

Канадци създадоха най-бързия електрически картинг

Този картинг обаче е доста по-различен от машините, които ще видите на близката до вас писта, различен е и от състезателните картове, въпреки че по нищо не им отстъпва, поне що се отнася до динамиката.

Картът се задвижва от електромотор с мощност 14 конски сили а работата му се подпомага от 12 турбовентилатора – 4 от тях създават 60 килограма тяга и подпомагат ускорението, а другите осем се грижат за промяната на въздушното налягане между дъното на карта и пистата, за да се получи ефект, който е обратен на т.нар. „граунд ефект”. Т.е картът се повдига и така в движение теглото му „намалява” от 200 на 100 килограма.

Канадци създадоха най-бързия електрически картинг

C5 Blast все още не е участвал в опит за нов рекорд, но създателите му са уверени, че ще подобрят сегашния рекорд за ускорение до 100 км/ч, който е 2,635 секунди и принадлежи на екип от Университета за приложни науки в град Оснабрюк.

Цената на C5 Blast ще е 59 995 долара, като ще има и по-семпла версия – цената й ще е 9999 долара, но тя ще е само с електромотор, без турбовентилаторите.

Снимки: Daymak

Тагове: daymak
0 от 500
  • #6
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Ба маа му ( преди 6 години )
    С перки - 59 995 долара, без перки - 9999 долара! Ба си, турбовентилатори за 50 бона!!!??!! Всъщност кво е ТУРБОвентилатор? И кво ли е вентилатор без турбо?
  • #5
    3 rate up comment 3 rate down comment
    wane ( преди 6 години )
    Пълни глупоси са това, някаква закъсняла първоаприлска шега сгурно. Освен това колкото и вентилатори да му слагат, и балони с хелии да му вържат, инертната маса ще си му е същата и съответно перформънса в завои ще е покъртително слаб.
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    фолк с ваген ( преди 6 години )
    и на мен не ми се вярваше че е 14 коня, но е истина. явно магията е в перките. ето клипче как е наживо:https://***.youtube.com/watch?v=1-QzHDYKmFQ
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Мнооого съмнително, 14к.с. мотор и няколко вентилатора. рекорда в момента на ел.болидче е 1,779 сек. ама електродвигателя му е 135к.с.
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    wtf ( преди 6 години )
    0 до 100 км/ч за 1,5 секунди !!!!!!!!!!!!!!!
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    фолк с ваген ( преди 6 години )
    iskaaaaaaaaam!!!!!!