fallback

Първият автомобил, глобен за превишена скорост

През 1896 този Arnold Benz е хванат да се движи с цели 13 км/ч

Този Arnold Benz, показан на един от последните конкурси за елегантност в Хемптън Корт край Лондон, има много особено място в автомобилната история. Това е първата кола, донесла на собственика си... глоба за превишена скорост.                        Това се случва през 1896 г., когато Уолтър Арнолд успява да развие на едно от пътищата в графство Кент цели 8 мили в час (13 км/ч). Така той превишава 4 пъти максимално разрешената скорост от 2 мили. Любопитното е, че Арнолд е „засечен” от полицай, който се мята на велосипеда си, успява да настигне нарушителя и да му напише глоба от 1 шилинг.

По това време Арнолд е първият официален дилър на автомобили Benz във Великобритания. Малко след като е глобен, правилникът е променен и разрешената скорост е вдигната на 14 мили (22 км/ч). Отпада и задължителното до момента правило, според което пред автомобила трябва да се движи човек, който да сигнализира с червен флаг за приближаването на превозното средство.

В чест на влизането на новото правило за скоростта е организирано и състезанието Emancipation Run, което стартира в Лондон и завършва в Брайтън. Самият Арнолд, разбира се, участва в надпреварата, като е сред 17-те от общо 33 участника, стигнали до финала. Там той дори е награден за отлично управление.

Снимка: Motor

fallback
  • #3
    NIK ( преди 7 години )
    Много ми е интересно как са засекли скоростта с която се е движил?
  • #2
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ако беше роден КАТ-аджия,нямаше да остане в историята тва събитие
  • #1
    BOKO ( преди 7 години )
    Това се случва през 1986 ??????
fallback
Последни