IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Българи ще борят връщането на километражите

Данните за пробега ще се взимат от техническите прегледи

Българи ще борят връщането на километражите

Европейската комисия да одобри изграждането на система, обхващаща целия континент, която да спре порочната практика с т.нар. „връщане” на километражите на употребяваните автомобили, поиска българският евродепутат Андрей Новаков, което е внесъл проект за това в ЕК.

Българи ще борят връщането на километражите

Този проблем е силно изразен на по-бедни пазари като България, където редовно се появяват коли на 15 години, но изминали „едва” 120 000 километра.

Системата е кръстена O.R.E.L, като за основа е използвана вече съществуващата такава система в Белгия и Холандия. Проектът е на стойност 1,25 милиона евро и е подкрепен от Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Целта е европейската система да събира данни от годишните технически прегледи на автомобилите, при които се записва пробегът им. След това данните за пробега на всеки автомобил ще се качват на специален сайт, където да могат да бъдат проверени от кандидат-купувачите, които имат интерес към определено возило.

Според различни проучвания, над 30% от автомобилите в движение в Европа са с манипулирани данни за пробега, а ако се направи сериозна проверка на „новия внос” у нас със сигурност ще се установи, че процентът е много по-висок.

0 от 500
  • #7
    11 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 6 години )
    Отворете mobile.de и изберете конкретен модел кола, като изберете една и съща година от-до. След това сортирайте по цена. Пример: Мерцедес Е320 CDI 2005 година. Гробниците на по 450 хиляди струват 3000 евро, а най-запазените на 120 хиляди са 12000, т.е. 4 пъти повече. Германеца не е толкова глупав, за да ти даде читава кола с много останал хляб в нея евтино.
  • #6
    6 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Браво! Ще блесне истинското качество на ВАГЩото фолцваген на 300 хилиди си е за моргата.
  • #5
    20 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 6 години )
    В Германия има стари и запазени коли на по 120 хиляди, но те са в пъти по-скъпи от масово внасяните тук дараци на по 350-500 хиляди. Никой български автоджамбаз няма да направи печалба от запазени и хубави коли от една страна хората търсят най-евтиното, от друга малко хора могат да оценят добра кола. Дори запазени коли се масово се превръщат в кочини след 2-3 години живот в нашите аграрни условия.
  • #4
    8 rate up comment 6 rate down comment
    fan. ( преди 6 години )
    И какъв е проблема една 15 годишна кола да е "едва" на 120 хил.км.?!?!? В Германия съм - застраховката е пряко зависима от изминатте км на година - 6,9 , 12, 15 хил - заявяват се предварително . Аз има 5 годишна кола (първи собственик)на 25 хил , шефа има Астра 99 година , на 35 хил и съм сигурен ,че са реални защото виждам колко се ползва. Това , че има и с върнати км - спор няма !
  • #3
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тя и сега съществува в база данните на сервизите. Остава само да ви я предоставят преди покупката на автомобила. На мен ми заявиха, че правят проверка след като представя талон и докажа, че съм собственика.
  • #2
    11 rate up comment 3 rate down comment
    а дано... ( преди 6 години )
    А дано,ама надали...В сащ отдавна съществува въпросната система.
  • #1
    21 rate up comment 2 rate down comment
    Борис ( преди 6 години )
    Добра инициатива. Знаем си ги иначе, новият внос, че са на по 900 000 км.