IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Възроденият SAAB 9-3 дебютира през юни

Eлектромобилът ще се продава под марката NEVS

Възроденият SAAB 9-3 дебютира през юни

Започналата преди 10 години електрификация на SAAB 9-3 ше приключи на 7 юни. Тогава на изложението за потребителска електротехника в Шанхай ще бъде показан електромобилът NEVS 9-3, обявиха от компанията-производител.

Възроденият SAAB 9-3 дебютира през юни

След фалита и закриването на подразделението на SAAB, разработващо леки автомобили, правата върху модела 9-3 и неговите технологии отидоха в компанията NEVS. Оттам решиха, че ще произвеждат електрическа версия на модела, но така и не успяха да получат правата върху марката SAAB и нейната емблема. Затова и елекромобилът ще се продава под бранда NEVS.

В момента в завода на китайската компания в Тянцзин са произведени първите машини от пилотната серия. Именно една от тях ще бъде показана в Шанхай. На външен вид тя ще се отличава от познатия SSAB 9-3 по предната броня, решетката на радиатора, задната оптика и хромираната лента на багажника. Под пода е разположен блок литиево-йонни батерии на компанията Contemporary Amperex Technology Limited (CATL), които осигуряват пробег от 300 км. В салона също има изменения, но като цяло архитектурата си остава същата.

Моделът на NEVS ще развива до 140 км/ч, като батериите му ще може да се зареждат от стандартната електропреносна мрежа. Най-интересното обаче е, че електромобилът няма да се продава в Китай поне в близко бъдеще. Всички произведени машини ще бъдат получени от лизинговата компания Panda New Energy, която е поръчала 150 000 бройки.

Възроденият SAAB 9-3 дебютира през юни

Това означава, че в близките години заводът в Тянцзин ще работи само за тази поръчка. Компанията вече води разговори и с други лизингови фирми, които също проявяват интерес към електромобила.

Снимки: Carnewschina

Тагове: nevs saab 9-3
0 от 500