IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ferrari не иска Формула 1 двигатели на улицата

Италианците смятат 1.6-литровия V6 мотор за тотално непрактичен в ежедневието

Ferrari не иска Формула 1 двигатели на улицата

Окрилени от успеха си във Формула 1, Mercedes-AMG скоро ще представят на пазара хибриден хиперавтомобил с мощност над 1000 к.с. Особено вълнуващото в случая е, че V6 двигателят и хибридната система ще произхождат от 1.6-литровия двигател, който германците използват в болидите си в най-престижния пистов шампионат. Това решение е в пълен контраст с Ferrari LaFerrari, което се задвижва от огромен 6.3-литров V12 мотор, който не може да бъде открит под капака на която и да е състезателна машина на компанията.

Ferrari не иска Формула 1 двигатели на улицата

Главният технически директор на Ferrari – Михаел Лайтерс коментира пред британското издание Autocar, че италианският производител на автомобили няма никакво намерение да адаптира сегашния си двигател от Формула 1 за използване в сериен модел. От списанието съобщават, че Лайтерс е заявил това във връзка с обсъждане на бъдещите планове на Ferrari за заместник на върховия модел LaFerrari.

“Едва когато уточним посоката си на развитие в технологично и иновативно отношение, ще мислим за заместник на LaFerrari,” заявява Лайтерс пред Autocar. “Искаме нещо различно. Няма да бъде уличен автомобил с Формула 1 двигател, тъй като, нека бъдем реалисти, този тип двигатели имат празен ход на 2500 – 3000 об/мин, а червената им зона свършва на 16 000 об/мин.

Обратно на хиперавтомобила на Mercedes-AMG, засега той е известен с работното име Project One, а германците ще се постараят да намалят негативите от неговия Формула 1 произход, намалявайки празния ход до по-улични стойности. Въпреки това се очаква оборотомерът да стига до все пак вълнуващите 11 000 об/мин.

Лайтерс казва още за Autocar, че моментът, в който ще видим наследник на LaFerrari, най-вероятно е по-близо, отколкото очакваме. Обикновено животът на върховите модели на Ferrari е около 10 години, но това не е изключено да се промени.

„Предположението ми е, че ни делят три до пет години от появата на нов хиперавтомобил, произвеждан в лимитирана серия,“ допълва Лайтерс. „Част от плана е да сме сигурни, че технологията, използвана в следващия хиперавтомобил може да премине и в другите ни модели, за да се оправдае инвестицията.“

И докато уличните двигатели, вдъхновени от състезателните машини, могат да бъдат доста атрактивни, едва ли има човек, който би се разочаровал от появата на ново Ferrari с високооборотен V12 двигател. 

Снимка: Ferrari

Тагове: ferrari enzo v6 laferrari
0 от 500
  • #2
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Някой ( преди 6 години )
    Ферари си е ферари. Винаги ще са кралете на спортните автомобили. La ferrari aperta от завода излиза на цена от около 1,8 милиона евро,няколко месеца след дебюта си вече не може да се намери екземпляр под 4 милиона евро за продажба. И все пак ферари е единствения производител на хиперколи,които не слага глупави турбини и прочие на двигателите си. 6,3 литра v12,истинска мощ и звук.
  • #1
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тия германци съвсем откачиха...