IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Цените на електрическите и бензиновите коли ще се изравнят през 2020

Прогнозата е на вицепрезидента на Renault Жил Норман

Цените на електрическите и бензиновите коли ще се изравнят през 2020

До 2020 г. цените субкомпактните електромодели ще се изравнят с тези на бензиновите им съперници. Това е прогнозата на Жил Норман, старши вицепрезидент в Renault, който отговаря за електрическите модели, който говори на форума Car of the Future, организиран от вестник The Financial Times.

Renault: Цените на електромобилите и бензиновите модели ще се изравнят

Норман обяви, че продажбите на Renault Zoe – електрическият модел, който той даде за пример като предстоящо бързо поевтиняване, са скочили с 90% между 2016 и 2017 г. Това е станало възможно заради оборудването на колата с нова батерия с по-голям капацитет.

Според него, колкото повече производители и доставчици инвестират в развитието на батериите, толкова по-бързо ще спаднат цените на електромобилите и в един момент ще се изравнят с тези на бензиновите и дизеловите автомобили.

„Развитието на електромобилите върви по-бързо отколкото очаквахме – призна Жил Норман. – Когато лансирахме Zoe през 2012 г., не сме подозирали, че новата батерия за модела ще се появи още през 2016, смятахме, че това ще се случи през 2018 г. Сега автомобилните производители и основните им доставчици правят огромни инвестиции в развитието на технологиите за електромобили и батериите. Това ще доведе до пробив в технологиите за създаването на батерии. А това ще помогне сериозно на продажбите и електромобилите ще станат по-достъпни."

Renault: Цените на електромобилите и бензиновите модели ще се изравнят

В Renault очакват до края на десетилетието цените на електромобилите и конвенционалните автомобили в сегмент В (Clio) да се изравнят, а в по-горния клас, където е Megane, това трябва се случи в средата на следващото десетилетие. Според Жил Норман, в автомобилната индустрия подобни срокове са съвсем кратки.

Снимки: Renault

Тагове: renault
0 от 500