IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes строи три нови завода

Компанията разширява драстично производствената база, за да се справи с рекордното търсене

Mercedes строи три нови завода

Mercedes-Benz трябва сериозно да разшири производствените си мощности, за да се справи с рекордното търсене за автомобилите си, призна шефът по производството в германската компания Маркус Шефер в интервю за AN-Europe. За целта гигантът строи своя втори завод в Унгария, в град Кечкемет, подготвя нов завод в Русия, открива съвместна фабрика с Renault-Nissan в Мексико, разширява завода в Пекин и дори е готов да възложи производството на още свои модели на външни изпълнители като финландската Valmet.

Mercedes строи втори завод в Унгария

През миналата година Mercedes отчете най-високите продажби в цялата си история и за пръв път от 2005 измести BMW като най-търсената премиум марка в света. От 2012 насам производството на компанията се увеличава средно с 10% годишно и в момента заводите работят с пълния си капацитет.

Междувременно предстои въвеждането на новата, изцяло електрическа гама EQ, която в следващите години ще се разрастне до 10 отделни модела. Според Шефер компанията ще трябва да произвежда електромобилите на същите поточни линии като конвенционалните автомобили. Сериозно предизвикателство е и все по-интензивното използване на алуминий в конструкциите, защото скрепяването на алуминиеви към стоманени компоненти изисква пет-шест пъти повече пространство във фабриките в сравнение с чисто стоманените конструкции.

Mercedes строи втори завод в Унгария
Маркус Шефер. Фотография: Daimler

За момента Mercedes поддържа отделни мрежи от заводи за моделите си с предно предаване и за тези със задно. Но в следващите години с настъплението на електрическото задвижване това разделение трябва да отпадне, подчертава Шефер.

Запитан дали се притеснява от евентуалните протекционистични мерки в САЩ, Шефер отговаря, че компанията е подготвена да реагира на всякакви промени, включително и като прехвърли производство на подизпълнители като Valmet. В момента финландската група прави А-класа и GLC. 

Тагове: daimler mercedes eq
0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Облечен фаджия ( преди 6 години )
    Хм, интересна работа. Изглежда много мaнгалоид се е навъдил из Европата и Близкия изток. Само тия комплексари по традиция си купуват мецедеси, за да си избиват комплексите. Лошо.
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Achtung ( преди 6 години )
    Бившите ДС кадри, които яхнаха властта след 1989 изобщо не са червени, повечето от тях, като ген. Любен Гоцев си бяха вербувани от западни служби още началото на 80-те.
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    До Брандо ( преди 6 години )
    Не ,че не можаха, а НЕ ИСКАТ!От 90-те насам червената мафия ,която създаде и контролира БСП,ДПС,ГЕРБ, НДСВ и други изгони поне 4 сериозни автопроизводителя (за които знаем).Умишленото задържане на ниски доходи, нулево производство, висока престъпност и изпростял, комплексиран народ държат бившите ДС кадри на власт в сянка вече 3 десетилетия
  • #3
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Брандо ( преди 6 години )
    Абе защо всички бягат от България ?! Така ли тия мутри горе не можаха един инвеститор да докарат !!!
  • #2
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ауди са още по селски коли.
  • #1
    22 rate up comment 4 rate down comment
    Боко Тиквов ( преди 6 години )
    А от Тикволандия избега и Големио китайски Вол!