IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Великобритания разчиства най-мръсните автомобили от пътищата

Правителството ще изкупува трошките по 2000 лири, въвежда и забранени за тях зони

Великобритания разчиства най-мръсните автомобили от пътищата

Британските власти подготвят нова схема за изкупуване на стари автомобили и серия забрани, чиято цел е да премахне от пътната мрежа най-замърсяващите модели.

Великобритания разчиства най-мръсните автомобили от пътищата
Лондон с неговия рекордно замърсен въздух ще е една от първите обособени "чисти зони", забранени за стари коли

При новата програма правителството ще изкупува трошките на цена до 2000 лири (2360 евро). Отделно из цялата страна ще бъдат обособени т. нар. "чисти зони", в които ще бъде забранено да се влиза с автомобили, неотговарящи на последните екологични норми.

Все още се уточняват детайлите по схемата - какви автомобили ще се изкупуват и какъв ще е екологичният праг за "чистите" зони. Консултациите ще продължат до юни, окончателното решение трябва да бъде обявено през юли, след насрочените извънредни парламентарни избори.

Някои британски градове са сред най-замърсените в Европа, а Лондон през миналата година отчете най-високите нива на азотен диоксид в ЕС (макар да е значително по-чист от София по отношение на фините прахови частици). Напоследък проблемът започна да привлича общественото внимание и през април продажбите на дизелови автомобили - главен източник на азотен диоксид - спаднаха с 27% спрямо същия месец на миналата година.

Някои политици, начело с новия кмет на Лондон Садик Кан, обявиха предлаганите мерки за недостатъчно строги. "Предложенията са беззъби и напълно неадекватни", коментира Кан, който въвежда солени такси за старите автомобили, които искат да пътуват в центъра на столицата.

Великобритания разчиства най-мръсните автомобили от пътищата
Подобни гледки бяха обичайни след предишната схема за изкупуване на стари коли в Англия

Другият съществен въпрос е какво ще се случи с изкупените стари автомобили. Предишната схема, въведена от британското правителство за насърчаване на автоиндустрията след голямата криза, мина с такъв успех, че в един момент властите се чудеха къде да дяват трошките и се наложи да запълнят с тях стари летища и бази на военновъздушните сили. Мощностите за рециклиране още не са се справили с последните от тях.

Успокоителното е само, че схемата за изкупуване е обвързана със задължително рециклиране, тоест няма опасност британските трошки да се озоват съвсем скоро по българските пътища.


 

0 от 500
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Колите с дясно кормило и обратно светещи фарове трябва да ги забранят за регистрация в Б-я! Не че някой се натиска да ги купува. Гледам в карс.бг стоят по година и косур....
  • #6
    4 rate up comment 1 rate down comment
    max ( преди 6 години )
    Това с връщането на километража предполагам, че ти го е казал някой приятел. Щото там глобите за такова нещо са убийствени. Да не говорим, че изчезва и лиценза.
  • #5
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Да няма такава държава КАТО нашата с 20 години назад сме , спрямо Европа ,факт
  • #4
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Русия ( преди 6 години )
    Как трошки бе?Тука са невероятни и нови!
  • #3
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Джамбаз ( преди 6 години )
    И какво му е успокоителното? Ако ги докарат тук, тези ще са сред читавите автомобили у нас.
  • #2
    14 rate up comment 1 rate down comment
    инфилтратор ( преди 6 години )
    И на острова не са светци. Много хора карат с махнати филтри за твърди частици. Особено служебни коли. И връщат колометражите на такситата - преди всеки мот.
  • #1
    5 rate up comment 3 rate down comment
    sldjovpo ( преди 6 години )
    Тия казват трошки на 10-годишни автомобили, за какво говорим. Тука байчо реже катализатора на чисто здрав автомобил за да си върне някой кинт, така че какво ни грее че няма да ни ги дават на нас относително читавите оттам.