IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дизайнер връща Jaguar в Льо Ман

Рендъри съживяват състезателната версия на легендата XJ220

Дизайнер връща Jaguar в Льо Ман

Jaguar е една от легендите на „24 часа на Льо Ман” и надпреварите с прототипи, като британската компания спечели победата през 1990 с легендарния XJR-12. През 1993 г. Jaguar повтори опита с три състезателни коли, базирани на супермодела XJ220, но с по-скромен успех.

Дизайнер връща Jaguar в Льо Ман - не е готово

И оттогава насам, за над 20 години, марката не се е опитвала да повтори големите си победи в тези състезания. Но турският дизайнер Сердар Соял е на мнение, че това е възможно и дори предлага собствената си визия за това как трябва да изглежда новият прототип на Jaguar, като участва с този проект в Michelin Design Challenge през миналата година. Прототипът е получил названието SS-107 – SS е за първите букви от името и фамилията на дизайнера, а 107 отбелязва 107-ото издание на „24 часа на Льо Ман”, като това означава, че дебютът на прототипа трябва да е през 2030 г.

Дизайнер връща Jaguar в Льо Ман - не е готово

SS-107 се отличава с някои вече популярни сред създателите на прототипи решения – като оформлението на корпуса, фаровете, вградени в предните калници и агресивното използване на задницата за по-добро аеродинамично притискане. Но идеята на турския дизайнер е за изцяло електрически прототип, според Соял, през 2030 г. това ще е изцяло прието в Льо Ман.

В четирите колела на прототипа са разположени четири блока батерии, които са свързани с турбини, които помагат за регенериране на енергията при спиране и работят с други турбини, вече разположени в корпуса, които задвижват SS-107. Според Соял, на практика тази изключителна модерна система на задвижване ще осигури пробег с едно зареждане от 1065 км, а максималната скорост на прототипа ще е 465 км/ч.

Шасито е тип монокок, като тук са ползвани доста идеи от оригиналния XJ220, а близкото бъдеще ще отговори на очакванията на дизайнера за това дали наистина ще видим челно стъкло, което да осигуря максимална видимост по всяко време на денонощието, както и състезателна седалка, изградена от наногел, която да обгръща по идеален начин тялото на пилота.

Тагове: jaguar
0 от 500