IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Англичани сменят асфалта с пластмаса

В Холандия студенти изобретиха автомобил, който се разгражда сам

Англичани сменят асфалта с пластмаса

Шотландският стартъп MacRebur разработи асфалтова смес, която може да предизвика революция в строенето на пътищата. В нея се използва преработена пластмаса. Първият път с новото покритие бе открит в Северозападна Великобритания, съобщава BBC.

Англичани сменят асфалта с пластмаса

Производителят не разкрива точния състав на новата смес, но е известно, че преработената пластмаса заменя използвания досега битум – преработен нефт, който се използва за затвърдяване на повърхността на асфарта. Вместо битум от MacRebur са заложили на специални гранули, направени от пластмасови отпадъци.

От компанията са категорични, че „пластмасовите” пътища се с 60% по-устойчиви от стандартните.Освен това те могат да изкарат 10 пъти по-дълго, без да се налага какъвто и да е ремонт.

В същото време студенти от Университета в Айндховен разработиха първия автомобил от биопродукти, които се разлагат сами. Проектът е осъществен с помощта на компанията TomTom, съобщава Холандската радиотелевизионна корпорация (NOS).

Англичани сменят асфалта с пластмаса

Автомобилът носи името Lina, тъй като в него се използа ленено влакно. При свързване под определен ъгъл то образува структура, която по твърдост не отстъпва на карбон или алуминий. Задвижването става с помощта на електромотор, чиито характеристики не се съобщават.

В момента авторите на проекта очакват разрешение за започване на изпитания на автомобила на обществените пътища. Машината трябва да бъде проверена и от Националната администрация за движение по пътищата на Холандия.

Снимки: BBC, NOS

0 от 500