IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jeep, който изпревари времето си

Концептът Wagoneer 2000 не се появи в серия, но още през 1991 г. показа накъде отиват автомобилите

Jeep, който изпревари времето си

През януари 1991 г. по време на автосалона в Детройт американските производители представят редица нови модели. Компанията Jeep, която е част от концерна Chrylser, не прави изключение, като показа собствено виждане за това как трябва да изглежда автомобилът на 2000-ата година.

Jeep, който изпревари времето си

Това е огромният концепт Jeep Wagoneer 2000. Неговата дължина е 5 метра, като впечатление прави нeстандартната му за това време форма. Прототипът е „качен” на 19-цолови джанти, които го карат да изглежда още по-впечатляващо.

От компанията са категорични, че повечето от дизайнерските новости в концепта ще бъдат използвани при серийните модели на марката в следващите 3 години. Огромните колела, стремителната предница и силуетът в стил „Viper” обаче не са приети еднозначно от публиката и медиите, въпреки че благодарение на голямото разстояние между двете оси Wagoneer 2000 може да се похвали с просторен салон.

Jeep, който изпревари времето си

На покрива на колата може да бъде монтиран допълнителен багажник. Има и слънчеви батерии, които отговарят за работата на климатика. Така колата поддържа температурата в салона, дори след като пътниците напуснат. На задната броня е монтирана лебедка, с която в случай на нужда да бъде изтеглена закъсала кола. Вратите на концепта се отварят едни срещу други.

В салона се набляга на кожа и дърво, има и телевизор с видео и DVD-плейър, както и 6 места. Те са разположени доста нестандартно - 2+2+2, като последните могат да се завъртят както по посока на движение, така и срещу него. Така те осигуряват идеален вариант за пикник при свален заден капак.

Jeep, който изпревари времето си

Технически автомобилът не е кой знае колко впечатляващ. Задвижването на Wagoneer 2000 е поверено на 5,2-литров V8 с 220 к.с., който е комбиниран с автоматична 4-степенна трансмисия. Подобна схема по това време се използва и при Jeep Grand Cherokee, с който концептът дели една платформа.

Jeep, който изпревари времето си

В крайна сметка машината не се появява в серийно производство, но пък става кинозвезда, след като се снима в сериала „Пепелянката”, където играе автомобил-трансформър с внушителен оръжеен арсенал.

Снимки: Jeep, Motor
 

0 от 500