IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Супер рядко комби на Aston Martin отива на търг

Официално са сглобени само две такива, но сега се появява слух за трета

Супер рядко комби на Aston Martin отива на търг

Вярвате или не, автомобилът на снимките е дело на Aston Martin. Моделът се казва V8 Sportsman и трудно би могъл да се нарече сериен, тъй като от него са сглобени само два автомобила в периода септември 1996 - декември 1997. Необикновените комбита, които автомобилните експерти причисляват към екзотичния клас на т.нар. “shooting brake” модели, били поръчани от двама братя в Швейцария. Колите излезли от завода на Aston Martin като част от стандартната версия V8 Coupe с ляв волан, за да бъдат хомологирани за употреба, но впоследствие били върнати в завода, където екип от инженери и дизайнери се заел с пълната им трансформация.

Супер рядко комби на Aston Martin отива на търг

Завършените автомобили били боядисани в класическата зелена разцветка British Racing Green, която била отлично комбинирана с кожена тапицерия в интериора със същия цвят. В кабината имало и много орехова дървесина, за да се наблегне на класическия британски лукс, а под капака бил монтиран 5.3-литров V8 двигател с 32 клапана и мощност от 350 к.с.

И тук историята става малко объркана.

Супер рядко комби на Aston Martin отива на търг

Аукционна къща Bonhams обяви, че ще предложи на търг една от тези коли, като се очаква тя да бъде продадена за сума от порядъка на 390 000 - 450 000 долара. Според информацията на Bonhams обаче, това е една от общо три, а не две такива коли. От Bonhams уточняват, че колите на двамата швейцарски братя имат четири отделни задни светлини, разположени една под друга в две двойки, докато третата машина има хоризонтално разположени осветителни тела.

Супер рядко комби на Aston Martin отива на търг

От Bonhams прилагат много снимки, от които става ясно, че колата е една от машините на двамата братя, но така или иначе не става ясно коя е третата кола, за която говорят. Eксперти допускат, че е възможно аукционните специалисти да говорят за Aston Martin V8 V600 - друг екзотичен Shooting Brake автомобил, който обаче е разработен от външната компания Roos Engineering. Той има сходни пропорции с V8 Sportsman и въпросните стопове, за които става въпрос.

Супер рядко комби на Aston Martin отива на търг

Roos Engineering e швейцарска фирма, занимаваща се с модификации на серийни модели на Aston Martin. Въпросният V600 Shooting Brake също е базиран на V8 Vantage и е уникална разработка, създадена по поръчка на германски клиент. Според основателя на компанията - Бийт Рос, екипът му е работил 1800 часа по автомобила, който е претърпял няколко ключови промени, сред които чисто нов покрив, усилване на шасито и нов заден капак. Всички нови компоненти са били изработени на ръка.

Супер рядко комби на Aston Martin отива на търг

Инженерите на Roos са преместили резервоара под купето, проектирали са няколко нови интериорни панела и са модифицирали задните седалки, за да могат да се сгъват, а всички стелки и мокети са били преправени, за да изглежда интериорът като фабричен.

Голямата разлика с V8 Sportsman обаче се крие под капака, където колата на Roos има не един, а два механични компресора, които увеличават мощността до над 600 к.с.

Снимки: Bonhams 

0 от 500
  • #2
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Супер рядко и супер грозно! Принципно харесвам комбита и shooting break концепции, но като го правиш в един екземпляр и парите не са фактор, поне го направи да има елементарна естетика...
  • #1
    12 rate up comment 5 rate down comment
    Две врати ( преди 6 години )
    Двуврато комби.Липсва му само антистатика и пернишката регистрация.