IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Печалбата на Fiat Chrysler скочи с 11%

Резултатът се дължи най-вече на Европа и на истинския бум при Maserati

Печалбата на Fiat Chrysler скочи с 11%

Печалбата на групата Fiat Chrysler е пораснала с 11% през първото тримесечие на тази година, стана ясно от междинните отчети. Резултатът преди данъци е 1.54 милиарда евро, при 1.38 милиарда за същия период на 2016. Прогнозата на компанията за 2017 остава без промяна - около 7 милиарда евро годишна печалба преди данъци.

Печалбата на Fiat Chrysler скочи с 11%

Ръстът в приходите се дължи на повишените продажби в Европа (+15%) и на бума при луксозната марка Maserati. Откакто представи на пазара първия си SUV - Levante - Maserati се радва на рекордни продажби и печалбата й за тримесечието е 107 милиона евро, при едва 16 милиона година по-рано.

Добре се представят и новите модели на Alfa Romeo - Giulia и Stelvio.

За сметка на това в Северна Америка, откъдето идват 80% от печалбите на групата, продажбите напоследък са в застой. Положителният ефект там идва от решението на групата да спре губещи модели като Dodge Dart и Сhrysler 200.

Подобряващите се резултати на Fiat Chrysler обясняват и защо главният изпълнителен директор Серджо Маркионе напоследък се отказа от главната си цел - да намери партньор за стратегическо сливане. Ако сегашната тенденция се запази, FCA вероятно ще успее и със собствени сили да погаси дълговете си.

Снимка: Fiat-Chrysler
 

0 от 500