IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Венецуела национализира завод на GM

Срещу страната се водят над 20 дела за завземане на чуждо имущество

Венецуела национализира завод на GM

General Motors се оплака, че правителството на Венецуела незаконно е завзело завод на автомобилния гигант в индустриалната зона на Валенсия. Сега американският концерн смята да си търси правата по съдебен път.

Венецуела национализира завод на GM

Венецуела се намира в изключително тежка икономическа криза, причинена от спада на цените на петрола и управлението на социалистите на покойния Уго Чавес (на втората снимка), които вече национализираха активите на много чуждестранни компании.

В последните месеци ситуацията допълнително се затегна, като доходите на хората се сринаха и милиони са принудени да чакат часове наред на опашки за храна. Срещу властта избухнаха поредица бунтове, които обаче биват потушавани дори и с цената на човешки жертви.

Венецуела национализира завод на GM

Концернът се оплака от завземането на завода в официално съобщение, в което се обяснява, че властите са прибрали и друго имущество на венецуелския клон на GM. Заводът на американския производител в страната вече е спрял да работи.

В завода на GM във Венецуела се трудят 2678 човека, а компанията има 79 дилърства в страната. Министерството на информацията на Венецуела все още не е отговорило на запитванията на международните агенции за национализирането на завода.

След началото на кризата във Венецуела местната автомобилна индустрия е в състояние на свободно падане. Много от местните заводи не работят, а компаниите не разполагат с достатъчно средства дори да се опитат да произвеждат коли за износ, тъй като местният пазар на практика изчезна.

През 2015 г. Ford отписа инвестициите си на стойност 800 милиона долара във Венецуела, а сред най-засегнатите от кризата в страната са чуждестранните компании, които произвеждат храна и фирми от фармацията.

В момента срещу Венецуела се водят над 20 арбитражни дела за национализация на предприятия и производствени мощности, като процесът стартира при Чавес и беше продължен при наследника му Николас Мадуро.

Снимки: GM, Интернет

Тагове: general motors
0 от 500
  • #9
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Китайската икономика е 70% държавна и с петилетки. Икономика на Пакистан е свободна от 100 години, защо са със 100 години назад?
  • #8
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Въпреки, че комунистически Китай е със 100 години по-напред от Бангладеш, ръстът на икономиката е по-голям или поне същият. В демократично Зимбабве със 80% безработица, как е ?
  • #7
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Русия ( преди 7 години )
    В Бангладеш да не управляват комунисти?Венецуела има завод на Форд и ГМ , а американските ни "другари" ни източват с Тецовете.
  • #6
    8 rate up comment 1 rate down comment
    до Венецуела ( преди 7 години )
    добре е че не си политически пристрастен, защото си политически НЕграмотен. там се редяха на опашки още по времето на Чавес - както ние при Живков. но пак добре - лошо щеше да е да си хем НЕграмотен хем пристрастен- така са 90% от българите.
  • #5
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    То и в Гърция преди не беше така, но балонът се пука - рано или късно!
  • #4
    5 rate up comment 7 rate down comment
    Венецуела ( преди 7 години )
    Не съм политически пристрастен, но познавам лично венецуелка.По времето на Чавес от Венецуела нямаше емиграция. Самата тя беше излезнала от там заради мъжа си, не бягаха хората, това е суровата действителност. Лъжат ви и вие вярвате.Венецуелците си бяха относително добре при Чавес, сега е друго, държавата им е срината и наистина имат много емиграция (като в БГ), но преди не беше така.
  • #3
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    "баси - във Венецуела има завод за коли, в България няма?!?! Нашите политици са по-зле от Уго Чавес бе да му се невиди" - е нали прочете че вече няма , а това е една от най-богатите страни на петрол в света . Ние ако случайно намерим петрол , руснаците няма да ни дадат да го добиваме за да не ни го откраднат американците , както не ни дават да добиваме газ от "Хан Аспарух"
  • #2
    29 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    След като дойдат комунистите - вече няма нищо - дори в една от най богатите на петрол страни (май беше н 2ро място по залежи! Жалко за народа който гладува.
  • #1
    27 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    баси - във Венецуела има завод за коли, в България няма?!?! Нашите политици са по-зле от Уго Чавес бе да му се невиди.