IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В BMW AG стачкуват за първи път от 20 години

Протестът е на работници от три завода във Великобритания

В BMW AG стачкуват за първи път от 20 години

Служители на концерна BMW AG във Великобритания започнаха първата стачка от над 20 години, като се обявиха срещу готвените промени на пенсионните им възнаграждения. Протестът засегна 3 завода, произвеждащи модели на Mini и автомобилни компоненти. Работа са прекратили около 3500 души.

В BMW AG стачкуват за първи път от 20 години

Първата стачка избухна на 20 април, като ще продължи 24 часа. Предстоят още 7, като всички те ще бъдат със същата продължителност. Следващата е насрочена за 23 април. Организатор на акцията е профсъюзът Unite, съобщават медиите на Острова.

Напълно спряно е производството в три от заводите на концерна – в Коули, Хемс-Хол и Суиндън. Засега служителите на предприятието в Гудууд, където се правят автомолилите Rolls-Royce не участват в стачката, но те ще се присъединят към нея в началото на май.

Ръководството на BMW призова представители на профсъюза да се върнат на масата на преговорите. В Коули баварците произвеждат по 1000 автомобила Mini на денонощие, като в концерна се надяват, че изоставането от графика заради протестите ще бъде наваксано през годината.

Работниците да недоволни от плановете на BMW да промени сегашните пенсионни схеми. Според новата схема, пенсията ще се определя от последната заплата, получена от служителя. Така някои от сътрудниците ще загубят натрупания си пенсионен доход, тъй като по-рано са работили на по-високи позиции и са натрупали повече осигуровки.

Снимка: Mini
 

Тагове: mini bmw ag
0 от 500
  • #1
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Потърпете още малко ( преди 6 години )
    Е споко де какво сте се разстачкували.След 2г. и половина заводите ще бъдат преместени в източна европа.Засега се чува.Унгария,Полша или Румъния.Ако останат там ще имат високи вносни мита и ще се непродаваеми в Европа където им е основния пазар.