IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Арестуваха собственик на отбор от Формула 1

Индия иска екстрадицията на ексцентричния милиардер Вижай Малия

Арестуваха собственик на отбор от Формула 1

Лондонската полиция е арестувала собственика на тима от Формула 1 Force India - Вижай Малия. Информацията беше потвърдена от силите на реда, които поясниха, че от 8 февруари има искане от Индия за ареста на Малия, срещу когото в родината му текат поредица дела за измама и изчезването на над 1 милиард долара.

Арестуваха собственик на отбор от Формула 1

Проблемите на Малия започнаха в края на 2015 и началото на 2016 г., когато 14 индийски банки го дадоха на съд за невърнати кредити в размер на над 1,4 млрд. долара, потънали във фалиралата му авиокомпания Kingfisher Airlines и в други бизнеси, които той продаде – като алкохолната империя United Breweries.

Малия тайно напусна Индия през март 2016 г., а месец по-късно загуби и дипломатическия си паспорт, след което почти не е излизал от лондонската си къща, като миналата година все пак се появи на Гран при на Великобритания на „Силвърстоун”. Делата срещу него набраха скорост, а Малия загуби и поста си председател на индийската моторспорт федерация.

Всички съдружници – настоящи и бивши – на Малия също са обект на разследване в Индия, а съдружникът му във Force India - Рой Субрата също е арестуван, но в Индия.

От месеци се говори, че Малия и Субрата искат да продадат Force India, но купувачите изчакват, тъй като исканата цена от 250 млн. долара им се вижда много висока. През миналата година Force India записа най-успешния си сезон във Формула 1 като завърши на 4-о място при конструкторите.

По-късно днес лондонски съд ще гледа искането за екстрадиция на Малия, който е бил арестуван след като доброволно се е явил в местен полицейски участък.

През февруари Малия понесе нов тежък удар, след като беше уволнен от борда на директорите на компанията United Breweries, тъй като новите собственици искат да се разграничат от него. А точно от тази компания в предишни години идваха голяма част от парите за Force India.

Освен с тях, тимът се издържаше и от парите от наградните фондове, изплащани от FOM във Формула 1, като за началото на този сезон си намери и основен спонсор – срещу 15 млн. долара компанията BWT получи право да боядиса болидите на отбора розови.

Тагове: force india
0 от 500