IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как Suzuki изпревари по продажби цялата Volkswagen Group

Европейският бум на мини SUV продължава и онези, които го проспаха, бързат да наваксат

Как Suzuki изпревари по продажби цялата Volkswagen Group

Най-интересният сегмент на европейския пазар в следващите години ще е този на т. нар. субкомпактни SUV, отбелязва в анализ AN Europe. Става дума за модели от типа на Nissan Juke и Renault Captur - на платформата на малки градски коли, но повдигнати и с дизайн, вдъхновен от офроудърите.

Как Suzuki изпревари по продажби цялата Volkswagen Group
Renault Captur, най-продаваният мини SUV в Европа, през тази година получи фейслифт. Клиентите искат повече технологии и повече лукс в интериора, обясни шефът на Renault по продуктовата гама Тиери Коска

През миналата година този сегмент в Европа е пораснал с цели 17% до 1.4 милиона продадени автомобила. Прогнозите на анализаторите от LMC са той да удари 2 милиона продажби догодина и 2.3 милиона до 2020. В потвърждение на това компании като Volkswagen, Hyundai и Kia, които до момента отсъстваха от този клас, се готвят да навлязат в него до броени месеци.

Когато се появиха на пазара, автомобили като Juke и Captur се възприемаха като нишови модели, но вместо това се оказаха бестселъри. Captur дори влезе в десетката на най-продаваните модели на Стария континент. Peugeot също се справя много добре със своя 2008, както и Fiat с 500x.

Как Suzuki изпревари по продажби цялата Volkswagen Group
Концептът VW T-Roc през тази година ще стане сериен модел

Франция е най-големият пазар на мини SUV за миналата година (14% от всички продажби), а Италия излиза на второ място заради постоянно растящата популярност на Fiat 500x и на технологичния му близнак Jeep Renegade. По-нататък се нареждат Великобритания (със силни продажби на предназначения по начало за индийския пазар Ford EcoSport) и Германия (благодарение най-вече на Opel Mokka X).

В този сегмент можете да видите и нещо наистина удивително: Suzuki, благодарение на хита Vitara, изпреварва по пазарен дял цялата група Volkswagen (6.4 срещу 4.7%). Vitara е и автомобилът с най-голям ръст в този клас - 69% само за година.

Как Suzuki изпревари по продажби цялата Volkswagen Group
Seat Arona, както си го представят дизайнерите на motor1.com

В относително задната позиция на концерна VW няма нищо чудно, разбира се - до момента от всички масови марки в него субкомпактен модел имаше само Skoda, и то с поостарялото Yeti. През тази година това ще се промени - Volkswagen пуска на пазара показаните вече като концепти T-Roc и T-Cross, базирани на Polo. Дъщерната марка Seat ще представи компактния Arona, а Skoda ще замени Yeti с доста по-моден като дизайн модел, който най-вероятно ще се казва Karoq.

Как Suzuki изпревари по продажби цялата Volkswagen Group
Бъдещата Kia Stonic?

Корейците от Hyundai/Kia също са готови да излязат на европейския пазар със субкомпактен SUV. Този на Kia вероятно ще се казва Stonic и ще бъде представен още тази есен на салона във Франкфурт.

Ентусиазмът на автомобилните производители е лесен за разбиране. От една страна, подобни автомобили са модни и много търсени. От друга, те носят доста по-добра норма на печалба - цената им е средно с 25% по-висока от тази на стандартните градски модели, върху които са построени.

Другата любопитна промяна от миналата година е, че за пръв път в този сегмент повечето продажби са на бензинови модели. Делът на дизела е паднал от 56% през 2013 до 47% през 2016, и по всичко личи, че ще продължи да спада.

Вижте нашия тест на Suzuki Vitara, субкомпактния SUV с най-бързо растящи продажби в Европа:

 

0 от 500
  • #10
    3 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Имали 69% ръст. Е, как няма да имат! Тя старата Витара се пеодаваше от миналия век и имаше клонящи към обсолютната нула продажби. Сега продали 280 витари и голям бум, смяяях, смяяяях,...Тя цялата им фирма е такава измислена.
  • #9
    4 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Добре. Щом има такова търсене, то трябва да паднат цените на моделите в D-сегмента. Там са истинските коли. Тези джипки в по-ниския клас са за балъците.
  • #8
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Пълни глупости! Мазда СХ5 е в сегмент С, на Мазда 3. Вижте им цените и ми кажете къде са тези 25%? Разликата в цената е почти двойна.
  • #7
    6 rate up comment 8 rate down comment
    аз ( преди 6 години )
    Не виждам аз предимства в повдигната кола - само това че е нестабилна на висока скорост и завои и харчи повече. По бордюри и дупки не карам аз.
  • #6
    10 rate up comment 3 rate down comment
    фори е пич ( преди 6 години )
    А като за мен един Форестър на старо за малко пари :)
  • #5
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Striker ( преди 6 години )
    Пич, закономерно е. Съвременните СУВ-чета има всички добри характеристики на седани/комбита и т.н., но съчетават предимствата на повдигната кола със повишена проходимост. Никога не бих се върнал на нормална кола вече, особено за България с тия дупки и бордюри.
  • #4
    10 rate up comment 10 rate down comment
    аз ( преди 6 години )
    Не я разбирам аз тая мoда с тия СУВ-ове, никога няма да си купя такъв т*шак. Седан или Хеч или Комби е това е, не тия измишльотини от 1001 нощ.
  • #3
    3 rate up comment 17 rate down comment
    bmw435i ( преди 6 години )
    sled vreme sedanite 6te iz4eznat zaedno s he4becite za smetka na tezi psevdo suv4eta i izvednaj 6te se oka4e 4e trzi s capture i vitara pak 6te badat nai nisko do 6oseto i 6te im se 4upiat vratovete da gledat golemite batkovci v Range Roverite i Tuarezite
  • #2
    6 rate up comment 18 rate down comment
    none ( преди 6 години )
    Като му гледам конглокенцията, Капчур ще си остане най-продаван в Европа и през тази година ...
  • #1
    15 rate up comment 30 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Как Suzuki изпревари по продажби цялата Volkswagen Group"...!!!! ама Сузики произвежда ли все още автомобили...