IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ново двайсет: Шефът на Fiat вече не иска сливане

Уважавам Volkswagen, но ние си имаме собствен план, казва Серджо Маркионе

Ново двайсет: Шефът на Fiat вече не иска сливане

Групата FCA Fiat-Chrysler "не е в позиция" да търси сливания с други играчи в автомобилния сектор и ще продължи да се развива самостоятелно, следвайки собствения си бизнес план, обяви главният изпълнителен директор Серджо Маркионе на среща с медиите в Амстердам.

Ново двайсет: Шефът на Fiat вече не иска сливане

Изявлението дойде като гръм от ясно небе, след като в продължение на две години Маркионе активно агитираше други компании - от GM до Volkswagen - да обединят усилията си, и стигна дотам да предупреди, че който не намери партньор, няма да издържи на новите предизвикателства.

До момента всичките му предложения срещаха откази. Преди месец обаче ръководството на VW загатна, че е склонно да обсъжда такова сливане, вероятно като реакция след обединението на Peugeot-Citroen и Opel.

"По въпроса за Volkswagen, ако питате дали има течащи дискусии, отговорът е не", казва обаче Маркионе. "Уважавам много Volkswagen, но мисля, че не сме в позиция да обсъждаме каквито и да било съюзи. Главният фокус е върху изпълнението на нашия план".

Според анализатори внезапната промяна в позицията се дължи на подобрените резултати на FCA напоследък. Доскоро затънала в дългове и със занемарена развойна дейност, напоследък групата се посъживи, успя да намали сериозно задълженията си и да разработи нови модели за пренебрегвани доскоро марки като Alfa Romeo.

Очевидно Маркионе разчита, че тези процеси ще продължат и след оттеглянето му компанията ще е в по-изгодна позиция да преговаря с бъдещия партньор, който и да е той.
Канадският бизнесмен от италиански произход ще се оттегли от поста си в началото на 2019, след като бъдат одобрени финансовите резултати на групата за 2018.

Председателят на борда на FCA Джон Елкан вече потвърди, че заместникът на Маркионе ще се търси вътре в самата група.
 

Тагове: fiat chrysler volkswagen
0 от 500