IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi A8 ще е първата серийна кола с Ниво 3 на автономност

Новата лимузина идва през лятото и ще ви позволи изобщо да не гледате пътя

Audi A8 ще е първата серийна кола с Ниво 3 на автономност

Новото Audi A8, което предстои да бъде представено това лято, ще е най-високотехнологичният автомобил в историята на германската премиум марка, с ниво 3 на автономност, с 48-волтова електрическа система и с революционно нови светлини.

Audi A8 ще е първата серийна кола с Ниво 3 на автономност
Тези кадри на А8, публикувани от британското издание AutoExpress, са вероятно максимално близки до бъдещия сериен модел

Новата луксозна лимузина ще използва несравнимо повече алуминий отпреди - 58% от цялото шаси, а също и доста магнезий и въглероден композит. Въпреки това ще е малко по-тежка от досегашния модел. Причините за това са две: цялостният панорамен стъклен покрив и системите за автономно управление.

Още по-тежки ще са хибридните версии на модела - от една страна, заради теглото на самите батерии, и от друга, заради необходимите за тях защити и системи за охлаждане.

Audi A8 ще е първата серийна кола с Ниво 3 на автономност
Снимка: AutoExpress

А8 ще е първият сериен автомобил с ниво 3 на автономност - тоест с автопилот, който може напълно да поеме контрола и да ви позволи да свалите очи от пътя. Само при усложнена пътна обстановка автомобилът ще дава сигнал на водача, че има нужда от помощта му. А8 обаче ще може да се справя съвсем само в наситен градски трафик при скорости до 60 км/ч.

За да се постигне това, новото Audi има радари, 12 ултразвукови сензора, лазерни скенери и видеокамери с висока резолюция.
Германците загатват и за революция в областта на светлините, но все още не е ясно каква точно ще е тя.
Освен това A8 ще включва разширена версия на управлението с жестове, което концернът VW вече представи в обновения Golf.

Audi A8 ще е първата серийна кола с Ниво 3 на автономност
Шпионски кадри от пътни тестове на новото А8 се появиха в медиите, но по всяка вероятност това не е окончателният дизайн на колата

Сериозна промяна предстои и в екстериорния дизайн, вероятно за да се избяга най-после от обвиненията, че в последните години всички модели на марката са като руска матрьошка, с разлики само в размерите. Новото А8 ще е първият модел, изцяло създаден от новия главен дизайнер Марк Лихте.

Електрическата система ще е 48 волта вместо 12, за да поеме натоварването от всички нови системи. Освен това ще има електрически компресор за увеличаване на въртящия момент - подобен на този, който вече бе представен в SQ7.

Audi A8 ще е първата серийна кола с Ниво 3 на автономност

 Още преди две години главният изпълнителен директор на Аudi Руперт Щадлер обеща в интервю за "КОЛЕЛА" по Bulgaria ON AIR, че компанията ще предложи автономно управление в новото си А8. До момента на пазара се предлага максимум Ниво 2 на автономност - "ръцете долу". Ниво 3 - "очите долу" - е последната стъпка преди окончателната автоматизация. Евентуалното ниво 4 ще ви позволи изобщо да не се ангажирате с шофирането и да четете книга, или да дремвате в колата. При ниво 5 изобщо няма да има шофьор.

Вижте интервюто на "КОЛЕЛА" с Руперт Щадлер:
 

 

Тагове: audi a8
0 от 500