IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колекционер намери 25 кг злато в ръждясала антика

Британецът Ник Мийд извади късмета на века с банална размяна в еBay (ВИДЕО)

Колекционер намери 25 кг злато в ръждясала антика

И други хора са забогатявали от щастлива находка на пазара за антики, но едва ли някой може да се похвали с късмет като този на 55-годишния британец Ник Мийд.

Запаленият колекционер на армейски автомобили и бойни машини си взел стар и доста ръждясал танк Тype69 (китайско копие на руския Т54-А) от eBay. В замяна дал стар военен камион и самоходна картечна установка Abbot, оценени общо на около 33 000 евро.

Колекционер намери 25 кг злато в ръждясала антика

Мийд планирал да добави китайския танк към колекцията си, която дава под наем на автомобилни ентусиасти, желаещи да покарат истински бойни машини.

При инспекцията обаче той и механикът му Тод Чембърлейн усетили, че дизеловият резервоар е твърде тежък. Мийд предположил, че вътре са скрити муниции, и заснел отварянато на резервоара, за да има доказателство за пред властите. За негово изумление обаче вместо боеприпаси отвътре изскочили пет кюлчета чисто злато, всяко с тегло около 5 кг. По преценка на колекционера ценният метал е на обща стойност 2 млн. лири (2.35 милиона евро).

Колекционер намери 25 кг злато в ръждясала антика

Проверка показала, че навремето танкът е принадлежал на иракската армия и вероятно е бил използван при злополучното нахлуване на Саддам Хюсеин в Кувейт. Вероятно тъкмо там войниците са заграбили кюлчетата и са ги скрили в резервоара. По-късно танкът бил пленен от западните съюзници по време на първата Война в залива и транспортиран във Великобритания като трофей.

Колекционер намери 25 кг злато в ръждясала антика

Мийд се обадил на полицията, откъдето дошли и прибрали златото. Под закон има 20-дневен срок, в който законният собственик може да предяви претенции, след което златото ще стане притежание на онзи, който го е намерил. Както отбелязва един коментатор във форума на The Sun, малко вероятно е Саддам Хюсеин да се появи и да си го поиска.

Самият Мийд признава, че не знае дали нещо от находката ще остане за него. "Но и да не остане, не бих съжалявал, все пак си имам хубав танк", обяснява колекционерът.

Вижте във видеото реакцията на Ник и Тод, когато откриват златото:

Тагове: type69 t54
0 от 500