IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Alfa-та, която звучи по-добре от болид във Формула 1 (Видео)

V6 двигателят на тази Alfa Romeo 155 развива 11 500 об/мин

Alfa-та, която звучи по-добре от болид във Формула 1 (Видео)

Както е ставало дума неведнъж, феновете на Формула 1 са меко казано разочаровани от звука на турбо болидите, които се появиха преди няколко години. Проблемът е в това, че турбокомпресорите заглушават звука на двигателя, а това в комбинация с по-малкото цилиндри (двигателите бяха смалени от V8 на V6), прави колите тихи и по-малко атрактивни спрямо преди.

Alfa-та, която звучи по-добре от болид във Формула 1 (Видео)

Това разбира се, не означава, че V6 моторите не са способни да извадят пронизителен звук. Тази ретро Alfa Romeo, която в миналото е използвана в Германския шампионат за туристически автомобили (DTM), го доказва нагледно в интригуващо видео.

Въпросната машина е Alfa Romeo 155 V6 Ti и е била хомологирана от FIA за участие в състезания от Class 1 на DTM в средата на 90-те. Тя се задвижва от атмосферен 2.5-литров V6 двигател, който развива до 11 500 об/мин, което означава само едно – нирвана за ушите.

Във видеото машината е управлявана на ръба на възможностите си от пилота Силвано Лашино по време на Италианския планински шампионат, където колата се развива след заслуженото си пенсиониране от пистите.

Не само, че двигателят звучи брилянтно, но и изглежда е доста потентен, имайки предвид развиваната от колата скорост по техничното трасе. Раздувките и сплитърите на агресивния пакет са още от времето на годините, в които колата се е състезавала в DTM. Същите осигуряват и нужното аеродинамично притискане, за да не изхвърчи колата от пътя.

Насладете се на видеото с усилен звук в слушалките или високоговорителите на компютъра. 
 

Тагове: f1 dtm alfa romeo 156
0 от 500