IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford Mustang се е разминал със завръщане в "24 часа на Льо Ман"

В компанията искали да заложат на този модел, но се отказали

Ford Mustang се е разминал със завръщане в

Шефовете на Ford са имали намерение заводският тим на компанията да се завърне в "24 часа на Льо Ман" с модела си Mustang, но в крайна сметка тези планове са претърпели промяна и за участие в легендарната надправара е бил избран новият Ford GT. Това разкри техническият директор на концерна Раидж Наир, цитиран от Autosport.
 

Ford обмисляли да се завърнат с Mustang на 24 часа на Льо Ман

В продължение на няколко години във Ford са обсъждали участието си в сериите за издръжливост (WEC), като първоначално се е залагало на Mustang. В крайна сметка обаче е било преценено, че далеч по-удачно ще бъде компанията да заложи на третото поколение на модела GT.

"Всичко вървеше добре, но в крайна сметка първоначалните ни планове се оказаха неправилният избор. Mustang не трябва да участва в "Льо Ман", за да доказва, че е глобален автомобил. Лично на мен обаче все още ми се иска да видя този автомобил в състезанието", обясни Наир.

Основният проблем, с който са се сблъскали във Ford, е високата цена. Преустройството на всеки един Mustang за участие в състезанията е щяло да струна над 250 000 долара, докато при GT тази сума е доста по-ниска. По-любопитното обаче е, че Наир не е уведомил главния изпълнителен директор на концерна Марк Фийлдс и председателя на Съвета на директорите Бил Форд за решението си. Така те двамата са били поставени пред свършен факт.

В крайна сметка Ford се завърна на "Льо Ман" през 2015 г., като участва с модела GT. Той бе оборудван с 3,5-литров V6 мотор EcoBosst. По този начин компанията отбеляза 50-годишнината от триумфа си в състезанието, в което през 1965 г. печели първите 3 места. След него следват още 3 поредни успеха - през 1967, 1968 и 1969 г.

Снимка: Ford
 

Тагове: mustang ford gt
0 от 500