IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Таксата за пътищата в Германия ще зависи от вредните емисии на колите

Законопроектът вече е в долната камара на парламента

Таксата за пътищата в Германия ще зависи от вредните емисии на колите

Чуждестранните автомобили ще трябва да плащат пътна такса в Германия, която ще се определя спрямо вредните емисии, които те отделят. Законопроектът за въвеждането на пътните такси за чуждите автомобили вече мина през транспортната комисия на долната камара на германския парламент.

Германия ще въвежда пътна такса за чуждестранни автомобили

Досега всички такива планове бяха спирани по една или друга причина, но сега основен мотив е ограничаването на замърсяващите автомобили, които влизат в Германия. Засега обаче няма допълнителна информация какви точно ще са тези пътни такси, както и за колко време ще плащат чужденците, обаче се знае, че те ще обхващат цялата пътна мрежа, не само аутобаните.

Ясен е само принципът – колкото повече замърсява колата, толкова ще е по-голяма таксата, като максималният й размер е фиксиран на 130 евро.

Политическите анализатори в Германия прогнозират, че законопроектът ще срещне съпротива и никой не се наема да прогнозира колко време ще отнеме превръщането му в действащ закон.

Германия е една от малкото държави в Европа, която не събира пътни такси за леки автомобили, въпреки, че има действаща система за тол-такси за камиони. В съседните на Германия държави - Франция, Австрия и Швейцария, има пътни такси, но там няма разделение на местни автомобили и чуждестранни.

0 от 500
  • #5
    7 rate up comment 1 rate down comment
    до zzz ( преди 6 години )
    Когато народът спре да гласува за тиквата и крадливата му шайка прости лели
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Редно е да се таксува еднакво за всички , при този вариант законопроекта много по лесно ще мине
  • #3
    9 rate up comment 6 rate down comment
    GG ( преди 6 години )
    Дилема пред тебе няма, нито пътуваш до германия с собствения си таралясник, нито ще плащаш. Айде да не казваме къде е ***. Карай си Хундатъ и си свиркай.
  • #2
    10 rate up comment 12 rate down comment
    Дошо ( преди 6 години )
    Значи ако СОЦвагенът-мръсен-дизел е на някой местен вурст, няма данъци! Но ако го кара чужденец - глоба 130 евро.Щото бил балък да купува ***.
  • #1
    17 rate up comment 4 rate down comment
    zzz ( преди 6 години )
    А у нас кога ? Кога ще имаме истински технически прегледи ? Кога парите, които прибира даържавата от екотакси и винетки ще отиват по предназначение ? И още колко други въпроси има ...