IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Франция спечели 1.1 милиарда евро от спасяването на Peugeot

Държавата отказва да се оттегли от компанията въпреки първоначалната уговорка

Франция спечели 1.1 милиарда евро от спасяването на Peugeot

Решението на френската държава да отпусне помощ на закъсалата група PSA Peugeot-Citroen преди три години се оказа всъщност доста изгодна инвестиция. Вчера агенцията за управление на държавни активи APE обяви, че продава  получените в замяна на помощта акции на суверенния фонд Bpifrance. Стойността на сделката е 1.92 милиарда евро, или с 1.12 милиарда повече от сумата, която държавата отпусна на PSA през 2014.

Франция спечели 1.1 милиарда евро от спасяването на Peugeot
Карлос Таварес се очертава да има с държавата същите проблеми, които бившият му ментор Карлос Гон има в Renault

Това споразумение е лоша новина за главния изпълнителен директор на Peugeot-Citroen Карлос Таварес, който разчиташе компанията сама да откупи 12.7-процентовия държавен дял. Такава бе и първоначалната уговорка преди три години. Вместо това акциите се прехвърлят към Bpifrance, който е обществен фонд и също е под контрола на държавата. APE пък ще използва акумулираните средства, за да попълни остри липси в енергийните дружества, в които държавата също има участие.

Много анализатори прогнозират, че в Peugeot ще се повтори картината от Renault, където правителствената намеса е източник на постоянни конфликти с шефа на компанията Карлос Гон. Наскоро той отново подчерта, че държавното участие е главна пречка пред по-нататъшното сливане между Renault и Nissan, и призова Париж да се оттегли. Гон също така обвини държавата, че е използвала незаконно вътрешна информация, за да увеличи дела си в компанията.

Френското законодателство позволява държавата да изисква двойно право на глас в компаниите, в които има участие. Тази опция ще бъде приложена и в Peugeot-Citreon, информира Reuters. Официално прехвърлянето на акциите ще бъде обявено на общото събрание на 10 май, когато трябва да бъде окончателно одобрена и покупката на Opel от PSA
 

0 от 500