IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайци обвиниха Mercedes в кражба

Chery опитва да блокира продажбите на бъдещите електромобили на германците

Китайци обвиниха Mercedes в кражба

Китайска компания подаде официална жалба срещу Mercedes заради плагиатство и нарушена търговска марка, съобщава Reuters. Chery Automobile, един от най-големите производители в страната, твърди, че германците са им задигнали името EQ, под което Mercedes планира да произвежда бъдещата си гама от електромобили. Chery от две години произвежда градски коли с електрическо задвижване, наречени eQ.

Китайци обвиниха Mercedes в кражба
Концептуалният Mercedes EQ, представен в Париж миналата есен

"Ако автомобил с името EQ влезе на китайския пазар, това ще е явно нарушение на нашата запазена търговска марка", подчерта говорител на Chery. Компанията внесе жалба в националния патентен регулатор. "Имената EQ и eQ са изключително сходни, а и двете се отнасят до електромобили".

От Daimler, компанията-майка на Mercedes, засега отказват коментар по темата. Евентуална забрана за продажба в Китай ще е фатална за електрическите амбиции на германците, защото това понастоящем е най-големият пазар за електромобили в света (тази година вероятно ще надхвърли по обеми всички останали, взети заедно).

Китайци обвиниха Mercedes в кражба
Според китайците това не е кражба...

Mercedes представи първия прототип от серията EQ миналата есен в Париж и обяви, че до 2025 това ще е цяла отделна гама от минимум 10 различни модела.

Въпреки сериозния си характер новината има и леко комичен елемент - нещо като автомобилен еквивалент на заглавието "човек ухапа куче". Китайските автомобилни производители от години се славят с безскрупулното нарушаване на търговски и авторски права, особено що се отнася до дизайна и технологиите на задвижване.

Китайци обвиниха Mercedes в кражба
...нито това...

Опитите на европейските производители да защитят правата си в китайски съд досега неизменно удрят на камък. Дори при на практика идентични модели китайските магистрати или отказват да забележат приликата, или постановяват, че копирането на елементи от дизайна било не кражба, а начин да се отдаде почит на оригиналния автор. 

Китайци обвиниха Mercedes в кражба
... или това.

Тагове: mercedes chery eq
0 от 500