IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Льоб съживи легендата за Peugeot 306 Maxi (ВИДЕО)

Французинът взе победа с рали иконата от края на 90-те години

Льоб съживи легендата за Peugeot 306 Maxi (ВИДЕО)

Себастиен Льоб има девет световни рали титли и днес стартира в ралита само за удоволствие. Французинът е пилот на Peugeot в рали „Дакар” и другите маратонски офроуд надпревари и освен това участва и в световния рали крос шампионат.

Льоб съживи легендата за Peugeot 306 Maxi (ВИДЕО)

Но пък от време на време стартира във френския рали шампионат, където кара със съпругата си Северин, а не с титулярния си навигатор Даниел Елена.

За старта на рали „Haute Provence” Льоб избра заводски подготвен Peugeot 306 Maxi – една от легендите сред колите от група А и кошмарът на първото поколение WRC автомобили.



В края на 90-те години Peugeot и Citroen се възползваха максимално от правилата т.нар. Формула 2 в ралитата и създадоха 306, после 306 Maxi и много близкият до него Xsara Kit Car. С тези коли, с 2-литрови атмосферни мотори, секвенциални кутии и задвижване на предния мост французите успяха да изненадат неприятно заводските тимове на Mitsubishi, Subaru, Toyota и Ford в асфалтовите ралита, където отсечките бяха сухи.

ФИА реагира много бързо и вдигна минималното тегло за колите от Формула 2, което им отне предимството, но изявите на пилоти като Жил Панизи и покойния Филип Бугалски и до днес са сред най-красивите спомени на рали феновете.

За рали „Haute Provence” през уикенда се заявиха 140 екипажа, а семейство Льоб взе победата с аванс от над половин минута, побеждавайки екипажи, каращи коли версия WRC и R5. Да, WRC автомобилите са разрешени във френския рали шампионат, но както и в края на 90-те, те не са непобедими.

Снимки: Peugeot Sport

Тагове: peugeot 306 maxi
0 от 500