IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Безпилотните коли на Uber не могат без човешка помощ

На всеки 1,6 км. шофьорът се намесва, за да предотврати инцидент

Безпилотните коли на Uber не могат без човешка помощ

За две седмици автономните коли на компанията Uber, които се тестват в момента по улиците на няколко американски града, са навъртели общо около 32 000 км. Средно на всеки изминати 1,6 км. обаче се е налага намесата на човек в управлението им, се казва в отчета на компанията, публикуван от изданието Recode.

Безпилотните коли на Uber не могат без човешка помощ

Общо човекът зад волана се е намесил повече от 20 000 пъти, като при повечето от тях е било с цел да се избегне инцидент на пътя. В по-голямата си част от тази ситуация катастрофата е щяла да бъде доста сериозна – удар на пешеходец или причиняване на щети за над 5000 долара.

Според доклада на шефовете на Uber, през първата седмица на изпитанията до критична ситуация се е стигало 4 пъти по-често, отколкото през втората. Тогава са били направени промени в програмното обезпечение на автомобилите и това веднага е оказало влияние на резултатите.

Безпилотните коли на Uber не могат без човешка помощ

В момента компанията тества 43 автомобили, които от началото на март са изпълнили 1080 поръчки в Питсбърг и Финикс. Фирмата използва безпилотни модели на базата на Volvo XC90 и Ford Fusion, които превозват нейни клиенти. Самите те могат да поръчат автономна машина, като изберат категория uberX от сайта на компанията или от специално приложение на смартфона си.

Снимки: Uber

Тагове: uber
0 от 500