IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Американците ги е страх от безпилотните коли

Технологията, която обещава да елиминира смъртните случаи на пътя, все още остава неразбрана

Американците ги е страх от безпилотните коли

В последно време, смъртните случаи на пътя в Щатите се увеличават, след десетилетие на устойчив спад. През 2015 пияни шофьори са убили повече от 10 000 души в САЩ, а това е последната година, за която е налична подобна статистика. От друга страна, във всеки един момент повече от 600 000 участници в движението говорят по телефона докато карат, което създава потенциален риск от катастрофи. И на този фон какво мислите притеснява американските шофьори най-мното? Именно технологията, която обещава да елиминира смъртните случаи и разсейващите фактори.

Американците се страхуват от безпилотните коли

Три четвърти от американците се страхуват да се возят в безпилотна кола, сочи ново проучване на Американската автомобилна асоциация (AAA), което е имало за цел да изследва как възприемането на зараждащата се технология е - или не е – еволюирало през годините. Проучването е проведено през януари и резултатите от него са непроменени спрямо същото проучване година по-рано.

Автомобилните производители и технологичните комании напредват бързо с иновациите и намаляват сроковете, в които очакват да пуснат своите автономни модели на пазара, но въпреки това проучването показва, че те имат много работа, преди да убедят клиентите си, че това е умен и безопасен начин за транспорт.

“Има едно истинско противоречие,” казва Грег Бранън, директор на автомобилното инженерство в AAA. “Ако разпределим резултатите по дни, излиза, че губим 100 души на ден при пътни инциденти, което е еквивалента на един голям пътнически самолет, който се разбива всяка седмица. Никой не би помислил да ползва самолет при подобна ситуация, нали? Въпреки това, фаталните случаи при пътни инциденти продължават да се случват със същото темпо, а в същото време разполагаме с технология, която обещава да направи улиците по-безопасни. Но хората се страхуват.”

Въпреки че не се уточнява изрично в проучването на ААА, тези страхове може би се коренят в липсата на контрол при автономните коли. Всички 1012 възрастни, участвали в анкетата, не са склонни да използват безпилотни автомобили, но в същото време променят настроението си, когато стана въпрос за автоматизирани асистенти, които подпомагат шофьора и представляват строителните блокчета на автономната технология.

59% от респондентите заявяват, че биха желали новият им автомобил да има автоматизирана система. По същия показател делът на младите шофьори (родени след 1990) е още по-голям – 70%.

Всичко това е обещаващ знак, тъй като означава, че автоматизираните асистенти ще навлизат все повече на пазара. Така например, най-големите автомобилни производители се съгласиха да въведат автоматичното аварийно спиране като стандартна екстра в автомобилите си в периода до 2022. Някои от тях, като Toyota, ще изпълнят поставената цел дори по-рано. Други подобни функции, като адаптивния темпомат и технологията за следене на лентата за движение, също започват да се предлагат във все повече автомобили, но тук се наблюдава объркване от страна потребителите, тъй като всяка компанията използва различно име или съкращение на съответната екстра.

“Смятам, че една от най-големите бариери за адекватното потребителско разбиране е, че всички тези системи се наричат различно и са окомплектовани различно, а в някои случаи и се държат различно, в разработките на различните производители,” коментира Бранън. “Именно заради това, за потребителите е изключително трудно да разберат какво купуват, а оттам и ние обективно да разберем какви са техните предпочитания.”

Свързаните и автоматизираните технологии имат потенциала да предотвратят 80% от пътните инциденти, смятат от AAA, което може да спаси живота на повече от 28 000 души годишно само в Щатите. Информацията се базира на последният доклад за годишните смъртни случаи след пътен инцидент, който е дело на Националната администрация за безопасност на магистралния трафик в Щатите (NHTSA).

През 2015 поне 35 092 души са загубили живота си в инцидент по американските пътища, а според предварителната информация, публикувана през миналия месец от Националния съвет по безопасността (NSC), през 2016 са загинали 40 200 души, което е негативен рекорд за последните близо 10 години. Само в последните две години се забелязва ръст от 14% в смъртните случаи, което е най-големият двугодишен скок за повече от половин век, твърдят от NSC.

Друго ключово откритие от проучването на AAA е, че 85% от жените се страхуват да използват безпилотен автомобил в сравнение с 69% от мъжете. Забелязва се и по-голям дял на страхуващите се от иновативната технология сред по-възрастните шофьори.

Малко повече от половината автомобилисти – 54 на сто – казват, че биха се чувствали по-застрашени, ако на пътя се движат безпилотни машини, докато те управляват конвенционалната си кола. За тяхно съжаление обаче, по всичко личи, че в бъдеще ще им се случи именно това. Въпреки това, не се очертава напливът от автономни коли да се случи много скоро. Автопаркът в САЩ наброява повече от 250 млн. автомобила, а средната им възраст е 11.6 години, така че ще минат доста години, преди самоуправляващите се коли да се превърнат в значителна част от моторните превозни средства в Щатите.

“Нещото, което трябва да запомним е, че това е еволюция, която е свързана с технологията и нейното пълно приемане от обществото,” коментира Бранън. “Ще отнеме известно време, преди автономните коли да завладеят пазара. Докато се стигне до това, ни очакват доста години на смесен автопарк, но това е добре, тъй като потребителите ще имат повече време, за да свикнат.” 

0 от 500
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Американеца е толкова зле в техническо мислене че само автономни гърнета като това на снимката му трябват.Като им знам манталитета това цокало няма да си го купи никой.Хаххаха безумие.Не да го закупи..да го подаряват дори няма..