IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЦРУ ще шпионира и през автомобилите

Разузнавателната служба на САЩ разработва програми за контрол над превозните средства от разстояние

ЦРУ ще шпионира и през автомобилите

Специалните служби на САЩ и най-вече ЦРУ са разглеждали възможността да използват програмното оборудване на новите автомобили за шпионаж, твърди известният сайт WikiLeaks, който публикува нова серия документи.

ЦРУ ще шпионира и през автомобилите

Според тях, разузнавателната служба на САЩ е създадал глобална програма за взлом в мобилни устройства, която е получила името Vault 7. С нейна помощ може да бъдат „хакнати” мобилни телефони, таблети и компютри, работещи с платформите iOS, Android и Windows. В документите на WikiLeaks се споменава, че благодарение на Vault 7 може да се контролират и компютърните системи в съвремените автомобили.

Сред потенцианите мишени се посочва автомобилния софтуер QNX, създаден от компанията BlackBerry. С него са оборудвани повече от 60 млн. автомобила по цял свят. Като доказателство WikiLeaks посочва протокол от заседание на ръководството на ЦРУ от 2014 г. В него се казва, че разузнавателната служба „се интересува от потенциалната възможност за контрол върху транспортните системи и използваното от автомобилите програмно обезпечение QNX”.

От ЦРУ отказаха да коментира твърденията, докато от BlackBerry бяха категорични, че безопасността на техните продукти винаги е била основен приоритет и специалистите от компанията работят за подобряване на защитата на предлаганите програми. Фирмата вече се отказа от разработката на смартфони и от няколко години работи върху създаването на операционни системи за различни продукти, в това число за автомоблната индустрия.

По-рано тази година BlackBerry показа автономна техническа платформа за безпилотни автобомили, създадена съвместно с компанията Renesas Electronics America Inc. Фирмата планира и откриването на център за изследвания в областна на автономните системи за придвижване.

Снимка: Autonews

Тагове: wikileaks
0 от 500
  • #8
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Сноудън ( преди 7 години )
    итернет ще ти пуснат безплатен не се притеснявай. високоскоростен при това. съвсем скоро ще свърши дигитализацията на света и с това и свободата му. нета ти ще е "безплатен" дотолкова, че ти да си мислиш така. ще го плащаш под друга форма не се притеснявай. безплатен обяд няма. нали искат чрез спътници да разпространят нета навсякъде дори и в амазонската джунгла, пустините и полюсите. съвсем "безплатно" при това. всеки,ако помисли малко ще се сети защо. мислете хора!
  • #7
    1 rate up comment 1 rate down comment
    666 ( преди 7 години )
    Ако ми пуснат интернет за тяхна сметка в колата/гаража/мазето нека ме слушат, ако могат :D
  • #6
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Mercedes - Benz ( преди 7 години )
    Сега видяхте ли защо вместо хидравлика в автомобилите започнаха да слагат електромотори на кормилния механизъм! Същото важи и за разни ненужни екстри като операционна система на автомобила! За да може като излезе от релсите или стадото овцата и не е послушна да те хакнат в движение и айде!
  • #5
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Съвсем скоро ще започнат да ни облъчват, че интернета в колите ще е за наше добро, ще се повиши безопасността, икономичността, ще се избягват задръствания и подобни щуротии. това ще продължи няколко години. После ще заставят производителите да не произвеждат коли без съответните устройства, после ще създадат закони с които да се забрани движението и регистрацията без тези устройства и така в един прекрасен момент само след няколко год. ще сме още повече контролирани роби. Честито роби!
  • #4
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ти първо изкорми това в телефона си... което вече се контролира. Друг е въпроса до колко аз или ти заслужаваме внимание, но ако се наложи не е проблем да те слушат дори при изключен тел. стига батерията да е вътре.
  • #3
    15 rate up comment 0 rate down comment
    демокрация в действи ( преди 7 години )
    Щом ЦРУ могат да хакват автономните коли, това означава че ще могат да катастрофират всеки когото пожелаят и това ще го замазват като нещастен случай
  • #2
    2 rate up comment 4 rate down comment
    ro ( преди 7 години )
    И като няма нет :) какво ше ми контролира :) като се изкорми това устройство.смех смех церуйковците олигофренясаха съвсем
  • #1
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Глобализация баце, след 20 годинки ще ни инплантират и чипове в телата и ще знаят винаги къде сме, къде и кога сме отишли по голяма и малка нущда, кога спим, кога се храним и правим секс. А след още 20 годинки и визуално ще виждат това по 24 часа. Уелкъм ту дъ Биг Брадър