IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi показа прототип на спортния кросоувър SQ8

Флагманският джип ще разполага с хибридна система и 700 Нм максимален въртящ момент

Audi показа прототип на спортния кросоувър SQ8

След като станахме свидетели на спортното Audi RS5 Coupe, сега е време да обърнем внимание и на друга премиера, която Audi организира на своя щанд в Женева. Посетителите на изложение имат възможността да се запознаят с новия концептуален кросоувър, който се казва Audi Q8 Sport Concept.

Audi показа прототип на спортния кросоувър SQ8

Въпреки че засега е просто един прототип обаче, моделът ще влезе в производство през следващата година, а името на серийния му вариант ще бъде SQ8. Както личи от последното, новият автомобил ще се превърне във върховия кросоувър на Audi.

Колкото до концепта, той се задвижва от 3.0-литровия 6-цилиндров двигател, развиващ 470 к.с. и 700 Нм максимален въртящ момент. Сам, бензиновият мотор генерира 444 к.с., но същият е комбиниран с мощен електрически двигател с мощност 26 к.с. и електрически компресор, чиято функция е да намалява турбо дупката. От Audi твърдят, че Q8 Sport Concept е способен на ускорение от 0 до 100 км/ч за 4.7 секунди, а максималната скорост достига 275 км/ч.

Audi показа прототип на спортния кросоувър SQ8

Дизайнът се характеризира с радиаторна решетка с осмоъгълна форма и „пчелна пита“, а отстрани са разположени големи въздуховоди за охлаждане на двигателя и спирачките. Всичко това е допълнено с боядисани в цвета на купето детайли, както и специален сплитър, които имат за цел да накарат предницата да изглежда още по-агресивно. Отзад се забелязва дифузьор от алуминий и въглеродни влакна, както и две изпускателни тръби с овална форма.

Audi показа прототип на спортния кросоувър SQ8

Флагманският кросоувър ще бъде позициониран над Audi Q7 и ще играе ролята на основен конкурент на BMW X6, Mercedes GLE Coupe и Range Rover.

На практика, новият концепт представлява спортна версия на концептуалния Q8, който видяхме по-рано през годината в Детройт. По отношение на пропорциите, той не се различава много от сегашната Q7-ца – дълъг е 5 метра и разполага с междуосие от 3 метра. Въпреки това, концептуалният Q8 е с 40 мм по-нисък. Линията на покрива му се спуска плавно надолу, а в интериора има четири индивидуални седалки. В серийната версия обаче, конфигурацията ще бъде класическа – две седалки отпред и тройна седалка отзад. Концептуалният Q8 има 630-литров багажник.

Audi показа прототип на спортния кросоувър SQ8

Представен като plug-in хибриден модел, стандартният прототип Q8 – подобно на оранжевия си спортен събрат – се задвижва от 3.0-литров TFSI двигател, комбиниран с електромотор и литиево-йонна батерия с капацитет 17.9 кВч. Системата тук разполага с 440 к.с. и 700 Нм.

Audi показа прототип на спортния кросоувър SQ8

От Audi твърдят, че концептуалният модел ускорява от 0 до 100 км/ч за 5.4 секунди, а максималната скорост достига 250 км/ч. Средните нива на въглероден диоксид пък са 53 г/км. Мощността се разпределя към четирите колела с помощта на 8-степенна автоматична трансмисия и система за двойно задвижване quattro. Не е изключено хибридната система да се предлага и в серийния модел. От Информацията става ясно, че концептуалният Q8 може да измине до 60 км само на ток, а литиево-йонната батерия се зарежда за два часа и половина.

Audi показа прототип на спортния кросоувър SQ8

В задната част на купето се забелязват големи LED стопове, които се простират по цялата широчина на задницата. От Audi уточняват, че това ще бъде характерната черта на всички e-tron модели в бъдеще. В кабината пък Audi са оборудвали Q8 с ориентирано към шофьора табло, както и пълен набор от технологии и електронни асистенти.

Според официалната информация новият 12.3-инчов дисплей на модела предлага по-добра функционалност и по-висока резолюция, а новата концепция за управление на системите замества многобройните бутони и прави навигирането в менютата много по-лесно. 

Снимки: Audi

0 от 500
  • #7
    17 rate up comment 0 rate down comment
    fermera ( преди 7 години )
    Това е голям напредък.Дори не споменават за дизелов двигател!
  • #6
    30 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Някой са доста изпростели, щом като свързват спортен кросоувър SQ8 с ЕКО! Спортен КРОСОУВЪР и ЕКО е оксиморон. ел.мотора в случая е да минимилизира въглеродния диоксид на 53 г/км. средно при нормално каране в град с 50-60км.ч. и при 100 км.ч. извънградско. При хард каране може да скочат и до 250 а може и повече г/км. На Лексус хибридите са подобна история. Ако искаш ЕКО купуваш електрическа. Хибрид и еко е оксиморон. Доказано от ТОП ГИЪР Приус, може да гори повече от БМВ М3, всичко опира до начин на каране, някой карат нервно с постоянно настъпен п'едал на газта. При такова шофиране няма ЕКО, дори да е хибрид.
  • #5
    24 rate up comment 10 rate down comment
    нововнос ( преди 7 години )
    до none, Абсолютно съм съгласен с теб. Явно аудиторията е доста изпростяла щом се хваща на подобни измekярщини от страна на МеркелВаген... Хибрид било.... ..
  • #4
    26 rate up comment 9 rate down comment
    none ( преди 7 години )
    Като му гледам показателите, този електромотор май са го сложили колкото да кажат че е хибрид колата ;). Нали ФВ станаха "еко" фирма след скандала. Само хибриди и електрички промотират. За съжаление са години назад и при двете и засега всичко е само реклама. А и със стратегията им да си правят всичко сами, едва ли ще наваксат скоро. Но едва ли има значение за феновете им. Те купуват всичко "ново" което излезе от там, дори и нова да е само диодната лента ...
  • #3
    24 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ей много ги разбираш нещата,..от квадратните капли до ел.двигателите.. бегай сменяй маслото на Астрата че май скоро не си.
  • #2
    33 rate up comment 8 rate down comment
    Дошо ( преди 7 години )
    Абе ти нищо не разбираш.Той може а е 26 коня, но не е някакъв обикновен ел.двигател а мощен ел.двигател!
  • #1
    33 rate up comment 7 rate down comment
    нововнос ( преди 7 години )
    "Сам, бензиновият мотор генерира 444 к.с., но същият е комбиниран с мощен електрически двигател с мощност 26 к.с"Как не ви е срам не, кво му е "мощното" на сешоар 26 коня?!?!