IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дрон на Airbus ще вдига колите ни над задръстванията

Авиогигантът и Italdesign ще представят революционната концепция идния вторник в Женева

Дрон на Airbus ще вдига колите ни над задръстванията

Реномираното италианско ателие Italdesign и авиационният гигант Airbus разработват революционен автомобил, чието купе може да се демонтира и да се вдига от дрон над задръстванията, съобщава AN - Europe. Очаква се дълбоко засекретеният досега концептуален модел да бъде представен на автосалона в Женева идния вторник.

Дрон на Airbus ще вдига колите ни над задръстванията
Оригиналният проект Capsula от началото на 80-те

Автомобилът ще се състои от два отделни компонента: самоуправляващо се шаси и свръхолекотена пътническа капсула, която ще може да се отделя от него и да се транспортира по въздух. Идеята е, че ако попаднете в задръстване, трябва само да повикате дрон чрез мобилно приложение, той ще закачи капсулата и ще ви откара където трябва. Останалото на земята шаси ще ви последва по-късно, когато движението се поосвободи.

Идеята не е нова - Italdesign имаше подобна разработка още в началото на 80-те, наречена Capsula. При нея върху отделеното шаси можеха да се монтират всевъзможни купета, превръщайки колата в кабриолет, минибус, камион, линейка и дори подвижен кран.

Дрон на Airbus ще вдига колите ни над задръстванията

Сега обаче нашествието на дроните дава нов смисъл на тази технология. Разбира се, за нуждите на Italdesign няма да е достатъчен какъвто и да е дрон. Става въпрос за машина с мощни електромотори и размери около 5 на 5 метра. Тъкмо там е ролята на Airbus в проекта. Той обаче не е свързан с друга разработка на авиогиганта - самоуправляемото въздушно такси Vahana, което трябва да бъде представено още в края на тази година.

Italdesign - студиото, основано от легендарния дизайнер Джорджето Джуджаро - днес е изцяло собственост на германската Audi. Засега от компанията не коментират тиражираните информации. Нито въпроса дали ако тази технология придобие популярност, задръстванията няма просто да се преместят от асфалта във въздуха.

Дрон на Airbus ще вдига колите ни над задръстванията

 Съвместният проект с Italdesign няма връзка с друга разработка на Airbus - за летящото самоуправляемо такси Vahama

Тагове: italdesign airbus
0 от 500