IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Норвегия се отказват от бензина и дизел с данъци

През 2025 г. всички нови коли в скандинавската страна трябва да са с нулеви вредни емисии

В Норвегия се отказват от бензина и дизел с данъци

Норвегия планира пълно отказване от автомобили с бензинови и дизелови двигатели, което да стане факт през 2025. То ще бъде постигнато с помощта на промени в данъчната система, които ще стимулират хората да си купуват електромобили, а не коли с конвенционални двигатели с вътрешно горене, съобщава изданието Autocar.

В Норвегия се отказват от бензина и дизел с данъци

В момента в Норвегия 24% от превозните средства са електрически, като по този показател държавата е на първо място в света. "Зелените" автомобили са освободени от данъци, а техните собственици ползват и редица други привилегии. В същото време скандинавската страна е един от големи производители на нефт.

Властите няма да въвеждат закон за забрана на използването на бензинови или дизеловия автомобили, а просто ще увеличат предимствата за тези, които избират електромоболи. Те ще могат да се движат без да дават пари по платени аутобани, а също така ще използват безплатно и фериботите. В същото време данъците при покупка на нов стандартен автомобил, които и сега достигат до 100% от цената му, ще бъдат увеличени.

В Германия също планират преминаване към електромобили, като целта е през 2030 г. всички нови превозни средства, регистрирани в страна да бъдат с нулеви вредни емисии. Подобна цел са си поставили и в Холандия, където обаче срокът е по-ранен - 2025 г.

Други членове на съюза "Транспортни средства с нулеви емисии (ZEV) също вървят в тази посока, като към тях ще се присъединят американски щати Калифорния, Кънектикът, Мериленд, Масачусетс, Ню-Йорк, Орегон и Върмонт.

Снимка: Tesla

0 от 500
  • #8
    6 rate up comment 3 rate down comment
    baio vi ( преди 7 години )
    Haha, dneska beh v showrooma na tesla v Nordrhein-Westfalen ot chisto lubopitstvo. Turkincheto vutre iskashe da fane poredniq lizingov robot v moe lice pri koeto q pomolih da mi pokaje karta sus stanciite za zarejdane. Vsichko do Avstriq dobre, ottam natatuk nqma svqt, kato principno ti trqbva na vseki 500km po edna. Razdelihme se s usmivka, tui kato i servirah che si hodq vseki mesec do Bulgaristan i ofertata i uvisna. Ne che neshto, ama ne sme i treti svqt. Sus zdrave.
  • #7
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Електромобилите са голяма каша. Има plug-in с батерии, има и водородни. И едните и дригите имат много плюсове и минуси. На къде ще тръгне индустрията, никой не знае. Уж Тойота беше зад първите, а сега сключва договор с Шел за изграждане на водородни станции.
  • #6
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Електромобилите са супер, но трябва повече зарядни станции!
  • #5
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Много къса памет. През 2015 имаше същаа новна за Норвегия, само, че годината беше 2020. След две години ще пише съшото, но за 2035 год.
  • #4
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Enzo ( преди 7 години )
    За да стане едно средство за придвижване на пътници и товари - масово, за да се наложи то пред различни други варианти, човечеството още в зората на автомобила е разбрало - необходима е ФУНКЦИОНАЛНОСТ. Затова двигателят с вътрешно горене се е наложил, както пред електрическите, така и пред хибридните варианти. Сам се е наложил. Няма никаква конспирация, не е имало и няма и да има. Най-мащабното човешко творение е Св. война. На друга конспирация примитивният човек просто не е способен!
  • #3
    24 rate up comment 10 rate down comment
    Не на ДИЗЕЛИТЕ! ( преди 7 години )
    А защо не оставиха дизелите сами да се наложат? А?Защо на дизеловото гориво смъкнаха акциза, за да е по-евтино? Защо промениха специално за нафтата акциза да не е на енергийно съдържание в единица обем, а го смятат на литри? Защо промениха нивата на изгорелите емисии в полза на дизелите, като всички знаят, че от кюнците на нафтовите печки излизат отрови? Защо лъгаха толкова време и толерираха с фалшиви тестове дизелите? И още и още въпроси за немското дизелово лоби и м***л0умните нафтови фенове!
  • #2
    12 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Абре, като те гледам май си политик?
  • #1
    12 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    брейй защо не оставят електричките да се наложат сами, какви са тея простотии