IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

15-те най-уникални коли, продавани в еBay

От любимата марка на Пикасо до последния Studebaker: автомобилите, които ще ви направят наистина неповторими

15-те най-уникални коли, продавани в еBay

Да изпъкваш сред себеподобните си е един от най-естествените човешки стремежи. Но да го направиш чрез автомобила си, става все по-трудно. Дори най-ексклузивните италиански и британски марки днес продават повече коли от когато и да било и шансът някой да се появи със същата като вашата е съвсем реален. Освен ако не се заровите в обявите за класически автомобили и не се спрете на нещо наистина уникално. Ето петнайсетте най-екзотични и редки машини, които се продават понастоящем в еBay (и, с две изключения, предлагат доставка и до България).

Facel Vega Facel II (1962)

15-те най-уникални коли, продавани в еBay

Facel e някогашен френски производител на мебели от стомана, който през войната се захванал с части за самолети, после започнал да прави детайли за автомобили и накрая през 50-те създал собствена марка коли. В началото на 60-те вече бил на ръба на фалита и този Vega Facel II се оказал последният отчаян - и неуспешен - опит да се съживи. За годините си колата е била удивителна - с 6.3-литров мотор Chrysler, 390 конски сили и фантастична цена, надхвърляща двойно тази на Aston Martin DB4. Eдва ли друга компания е имала такъв списък с клиенти: Пабло Пикасо, Херберт фон Караян, Ава Гарднър, Кристиян Диор, Тони Къртис, Ив Монтан, Грейс Кели, Антъни Куин и шахът на Персия. Само 180 бройки са били произведени, така че цената на тази - 267 600 долара - си е направо изгодна.

Iso Grifo (1971)

15-те най-уникални коли, продавани в еBay

Днес напълно забравена, Iso е една от многото италиански компании, решили да се мерят с Ferrari пред 60-те. Това Grifo е произведено в едва 78 бройки, ползва американски двигатели с 400 коня и за времето си е било завидно бързо. Но главната му ценност днес е дизайнът - разработен от един млад служител на ателието Bertone, на име Джорджето Джуджаро. Цената в наддаването вероятно ще надхвърли 250 000 долара.

Batmobile (1991)

15-те най-уникални коли, продавани в еBay

Това всъщност не е оригиналният Батмобил, създаден за филма на Тим Бъртън с Майкъл Кийтън и Джак Никълсън, а само негова реплика. Но пък за сметка на това притежава неща, които истинската кола нямаше: работеща картечница и огнехвъргачка. Въпреки които някак си е получила разрешение да се движи по улиците. Цената: 75 000 долара.

Аmphicar (1967)

15-те най-уникални коли, продавани в еBay

Проектирана от Ханс Трипел, тази машина е произвеждана от Quandt Group в Берлин в общ тираж от 3878 бройки. Онова, което я прави уникална, е, че всъщност не е само кола, а и лодка. Развива 110 км/ч на суша и 7 възела във вода. Цената - 80 000 долара.

Saab 96 (1969)

15-те най-уникални коли, продавани в еBay
 

На фона на останалите автомобили в нашата класация, Saab си е направо масова марка. Но този конкретен 96 е доста рядък, а под капака му се крие направо уникален по рода си двигател - истински V4. При това в случая е възстановен и готов за употреба. На този фон 16 000 долара не изглеждат твърде много.

Studebaker GT Hawk (1962)

15-те най-уникални коли, продавани в еBay

Допреди Втората световна война Studebaker бе една от най-уважаваните и най-надеждни американски марки. Поредица лоши мениджърски решения обаче я докараха до фалит през 60-те, а този GT Hawk е един от последните й модели, преди да бъдат хлопнати кепенците на завода в Индиана. Конкретната кола е ценна и с друго: неин пръв собственик е легендарният композитор Рей Евънс, носител на три награди "Оскар" и автор на песни като Mona Lisa (изпълнявана от Нат Кинг Коул) и Que Sera Sera. Автомобилът е обявен с начална цена едва 10 000 долара.

Devin SS (1958)

15-те най-уникални коли, продавани в еBay

През 50-те американският състезател Бил Девин, след няколко години зад волана на различни модели на Ferrari, решил да създаде собствена кола, с която да натрие носа на италианците. Двамата с инженера Малкъм Макгрегър създали този Devin SS. Само няколко са били произведени, така че този екземпляр е изключително рядък. Цената - 145 000 долара.

Peugeot 205 T16 (1986)

15-те най-уникални коли, продавани в еBay

Признаваме, че тази емблема няма да накара любопитни хора да ви заговарят. Но всъщност точно това 205 няма много общо с популярния хечбек от 80-те. То е пълноценен рали автомобил от Група В. И, понеже едва 200 с подобна хомологация са били създадени, а повечето са потрошени за броени години, днес колата е фантастично рядка. Толкова рядка, че да ви накара да платите 285 000 долара за Peugeot? Преценете сами.

Cisitalia Barchetta (1960)

15-те най-уникални коли, продавани в еBay

Оригиналната Cisitalia 202s, създадена от Пиеро Дузио през 1947 по дизайн на самия Батиста Пининфарина, е истинска легенда. Това е първата кола, изложена в Нюйоркския музей за модерно изкуство, и до ден-днешен си остава част от постоянната му колекция. Този конкретен автомобил е по-късна лицензна доработка, след като оригиналната компания вече е фалирала. Колекционерската му стойност е по-ниска, но и така цената гони 150 000 долара.

Stutz Bearcat II (1988)

15-те най-уникални коли, продавани в еBay

Оригиналният Stutz е производител на спортни автомобили от Индианаполис, създаден през 1911 и фалирал през 1935. През годините на няколко пъти са правени опити емблемата да се възкреси, а това е един от последните - изработено в Италия купе върху платформата на Pontiac Firebird и с двигател от Corvette. Цената от 144 000 долара се определя от два фактора: първо, колата е много рядка, и второ, никога не е била регистрирана и на практика е на едва 200 км.

Matra-Simca Bagheera (1978)

15-те най-уникални коли, продавани в еBay

Тази спортна кола с едва 1.3-литров мотор е една от последните творби на славната някога френска компания преди залеза й. Пословична с лошото качество на изработка и склонността да ръждясва (макар външните панели да са от полиестер), днес Bagheera е почти изчезнала и цената от 17 000 долара изглежда изгодна. Ценен я прави дизайнът, дело на гърка Андонис Воланис, който по-късно измисли минивана с Renault Espace. Любопитно е, че инженерите на Simca навремето искали да направят прототип с два слепени двигателя - на практика един редови 8-цилиндров агрегат, наричан заради особената си форма U8. Но шефовете на Chrysler, тогавашния собственик на Simca, не одобрили плана и колата останала само прототип.

Fiberfab Aztec 7 (1971)

15-те най-уникални коли, продавани в еBay

Fiberfab е американски производител на автомобилни китове от фибростъкло, който в началото на 70-те сложил ръка върху един Volkswagen Karmann Ghia и го преобразил в този Aztec 7 (с цената на сериозни естетически загуби, трябва да признаем). По-интересното е, че двигателят е заменен с електромотор и батерии, което прави от Aztec първия спортен електромобил. Цената за момента не надхвърля 2000 долара.

Santarsiero Atlantis Roadster (1988)

15-те най-уникални коли, продавани в еBay

Концептуален модел, създаден от Рон Сантарсиеро в чест на ар-деко колите от 30-те години, и най-вече на Bugatti Type 57. На вид го докарва, но като цена е несравнимо по-достъпен - можете да го вкарате в гаража си за 50 000 долара. Стига да имате 7-метров гараж, разбира се.

LaDawri Conquest (1962)

15-те най-уникални коли, продавани в еBay

Признаваме, че и ние никога не бяхме чували това име. Оказа се, че LaDawri е канадски производител на автомобили от фибростъкло, функционирал през 50-те и 60-те. Абсурдно звучащата марка е анаграма от имената на основателите - Л. А. Доус и Д. Райт. Няма да впечатлите никого с тази история - но пък шансът някой да паркира същата кола до вас на Свети Влас е на практика нула. Цената - 11 000 долара.

Intermeccanica Italia Spyder (1972)

15-те най-уникални коли, продавани в еBay

Компанията е създадена в Торино като производител на автомобилни каросерии, после се премества в Калифорния, за да финишира накрая във Ванкувър, Канада. Където между другото си функционира и днес, правейки своя Roadster - реплика на Porsche 356. Тази Italia Spyder е произведена през 70-те в 400 бройки и макар под капака й да се крие банален двигател на Ford, си струва 116-те хиляди долара заради дизайна.

Снимки: eBay
 

0 от 500