IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ограничение на скоростта във WRC?

Новите рали бегачки се оказаха опасно бързи

Ограничение на скоростта във WRC?

В най-скоро време световният рали шампионат (WRC) ще се върне към добре познатото ограничение на скоростта – 130 км/ч средна скорост в специалните етапи. Причината за това са новото поколение WRC автомобили, които на рали „Швеция” успяха да притеснят Рали комисията на ФИА и рали директора на федерацията Ярмо Махонен.

Задава се ограничение на скоростта в WRC

На снежното рали в Швеция, където скоростите са съизмерими с някои от най-бързите макадамови състезания, но не и с тези във Финландия, се наложи една отсечка да бъде отменена, тъй като там скоростта стана опасно висока.

Проблематичният етап се оказа 12-ата отсечка – „Кнон” с дължина 31,6 километра, която трябваше да се кара два пъти. При първото минаване Ойт Танак с Ford Fiesta WRC спечели етапа с време 13.45,5 минути, а средната му скорост почти стигна 140 км/ч. Следващите го пилоти пък успяха да се доближат до 130 км/ч средна скорост на заледените пътища в Швеция, отчасти покрити с пресен сняг.

Задава се ограничение на скоростта в WRC

„Автомобилите, създадени по новите технически правила, са по-бързи от очакваното – заяви Махонен. – Но отсечката в Швеция, която беше отменена, не е показателна, защото и миналата година там средната скорост надхвърляше 130 км/ч. Освен ограничението от 130 км/ч средна скорост в скоростните отсечки, ФИА може да наложи по-строг контрол над организаторите при включването на нови етапи в ралитата, които имат потенциал да са опасно бързи.”

Задава се ограничение на скоростта в WRC

За 2017 година техническите правила за WRC автомобили позволиха намаляване на теглото им и увеличаване на мощността до около 380 конски сили. Отделно от това централният диференциал отново е активен, а никога досега рали колите не са имали толкова агресивна и добре развита аеродинамика.

ФИА се старае да налага ограничението от 130 км/ч във всички шампионати под нейна шапка, но досега проблеми имаше основно с много бързото рали „Финландия”.

Тагове: wrc toyota
0 от 500
  • #2
    18 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    То с тез ограничения и нови правила отказаха сума народ от Формула 1,сега остана да ги откажат и от ВРЦ и остава само ВЕЦ.*** и там с всякакви нови изгъзици от страна на ФИА ще започне отлив на публика.Тия *** и бюрократи от ФИА само простия мътят.Всеки който се е хванал с автомобилни спортове знае,че е опасно за живота.Не е балет,не е и шах мат все пак.
  • #1
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Тъкмо отпушиха и сега обратно. Опасно е наистина, но и по-атрактивно. По-мъжко. Дано не го пипнат. Нещата взеха да стават добри в автомобил ия спорт. Очаква се и болидите от Гран При да са най-бързите в историята. Прекрасно