IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

6,5-литров V12 от Cosworth за хиперколата на Aston Martin

AM-RB 001 ще има и хибридна система, дело на Rimac

6,5-литров V12 от Cosworth за хиперколата на Aston Martin

Хиперавтомобилът на Aston Martin – AM-RB 001 получи атмосферен 6,5-литров V12 двигател, дело на Cosworth. Новината беше съобщена непосредствено преди премиерата на AM-RB 001 на автомобилния салон в Торонто.

6,5-литров V12 от Cosworth за хиперколата на Aston Martin

AM-RB 001 е разработен съвместно с тима от Формула 1 Red Bull, а участие в създаването на автомобила има и гения на дизайна Ейдриън Нюи. Моторът е специално създаден от специалистите в Cosworth за AM-RB 001 и маркира по-различна посока на развитие в сравнение с други коли, които са пряко свързани с Формула 1.

Новият хиперавтомобил на Mercedes-AMG например ще получи задвижваща система, която е дериват на болида на тима в световния шампионат – бензинов турбо мотор с обем 1,6 литра и хибридна система.

При AM-RB 001 съотношението тегло-мощност е 1:1, което означава, че моторът на Cosworth ще разчита над 1000 к. с. Автомобилът получава и специално разработена за него трансмисия на Ricardo – 7-степенна предавателна кутия, която се командва от перца, разположени на волана.

За да бъде в крак с последните тенденции AM-RB 001 също ще има хибридна система. Разработването и развитието й са поверени на хърватската компания Rimac, която създаде изключително бързия електромобил Concept One. Според хърватите, основното изискване на Aston Martin е било хибридната система и батериите за нея да са максимално олекотени.

6,5-литров V12 от Cosworth за хиперколата на Aston Martin

От Bosch пък идва електронния блок, който ръководи работата на системата за задвижване, както системата за тракшън контрол – все пак, не е излишно водачът да има на своя страна малко помощ от електрониката, особено при потегляне. Спирачната система е дело на Alcon и Surface Transforms, като тук акцентите са върху супер леките спирачни апарати и карбоновите спирачни дискове.

Снимки: Aston Martin

0 от 500