IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo планира електрическа инвазия, ще се бори с Tesla

Най-мощният от планираните нови модели на ток ще е с над 600 конски сили

Volvo планира електрическа инвазия, ще се бори с Tesla

Volvo се подготвя за сериозна офанзива в областта на електромобилите и възнамерява да хвърли ръкавица на Tesla, разкри Матс Андершон, директор по развойната дейност на шведската компания. 

Електрическите модели на Volvo ще засенчат Tesla

Андершон говори на Симпозиума за хибридни и електрически автомобилни технологии в Сан Диего и потвърди, че първият електрически модел на Volvo ще се появи през 2019 година, заедно с няколко „меки” 48-волтови хибриди с бензинови и дизелови мотори. Но това далеч не е всичко, тъй като най-вълнуващ се оказа един скромен пасаж от изказването на Андерсон.

„Стратегията за електрически модели на Volvo се базира на платформата MEP (Modular Electrification Platform) – обясни Андершон. – Модулната конструкция на платформата позволява създаването на гама возила с различна мощност – от 100 до 450 киловата, както и използването на батерии с капацитет до 100 киловатчаса.”

Електрическите модели на Volvo ще засенчат Tesla

Точно тук е интересната новина. В момента Tesla предлага батерии с капацитет 100 киловатчаса за най-мощните версии на Model S и Model X, т.е електромобилите на Volvo ще се окажат доста близо до тези на Tesla по отношение на използваните батерии. А ако превърнем цитираните от него киловати в конски сили ще получим интересни резултати – диапазон на мощността от 136 до 612 конски сили. Звучи страхотно, и то без да си представяме на какво ще е способен един електрически S60 например, доработен от Polestar.

Електрическите модели на Volvo ще засенчат Tesla

Що се отнася до „меките” хибриди на Volvo, то те ще получат електромотори с мощност 13 и 20 конски сили, както и литиево-йонни батерии с капацитет 0,25 киловатчаса. В краткосрочен план Volvo планира да разшири гамата си plug-in хибриди с модели от новата серия 40 и с новата задвижваща система T5 Twin Engine.

Според прогнозите на марката, до 2025 година във Volvo очакват да са продали до 1 милион електромобили.

Снимки: Volvo

Тагове: volvo polestar
0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 1 rate down comment
    fermera ( преди 7 години )
    Предната седмица направих подобен коментар под статия за новото Audi RS3.В скоро време всички М дивизии,S line и AMG от шумни и бързи ще останат само шумни :)
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    тия шведи здраво са се напушили мила картинка мамче с волво с 600 к.с. ще ходи до супера или до училище като на всеки светофар ще прави смешни момчетата с порше турбо с или мерцедес гт
  • #2
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    На приказки и аз мога да изкарам 200 модела с 100000квт. Докато не видя, че реално произвеждат нещо си остават празни приказки. Тесла в момента ги произвежда тези коли 2019 сигурно ще са с повече коне и по-големи батерии
  • #1
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    0,25 киловатчаса - *** батериите - колкото на айПад