IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Peugeot очаква да спечели от Тръмп

Мерките срещу Иран само ще бетонират французите на един от най-обещаващите пазари в света

Peugeot очаква да спечели от Тръмп

Докато повечето автомобилни компании очакват с ужас възможните протекционистични мерки на Доналд Тръмп, френската Peugeot очаква всъщност да спечели от политиките на новия американски президент.

Peugeot очаква да спечели от Тръмп

Компанията разчита да извлече полза от твърдата позиция, която Тръмп обеща да заеме срещу Иран. Peugeot от десетилетия има сериозен бизнес в близкоизточната страна и едва дочака края на санкциите, за да възстанови производството в завода на местния си партньор Iran Khodro. Другата компания от френската група, Citroen, пък планира да вложи 100 млн. евро в построяването на нов завод съвместно с друг ирански автомобилостроител - SAIPA.

Очакваното втвърдяване на курса от Тръмп може само да внесе несигурност и да разколебае другите кандидати за иранския пазар, което би увеличило преднината на Peugeot, коментира шефът на компанията за Близкия изток Жан-Кристоф Кемар след конференция в Техеран.

С почти 80-милионно и много младо население, Иран е смятан за един от най-обещаващите автомобилни пазари в света. Прогнозите на IHS са продажбите да достигнат 1.35 милиона автомобила тази година и 1.8 милиона през 2024. В момента Peugeot държи лъвския пай от този пазар, с 32% дял.

Peugeot очаква да спечели от Тръмп
Доминацията на Peugeot в Иран се забелязва с просто око

Германските и особено японските конкуренти вероятно биха подходили предпазливо към Иран, за да не си навлекат гнева на Вашингтон. Peugeot-Citroen обаче няма продажби в Северна Америка и слабо зависи от Тръмп.
 

0 от 500