IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi избегна стачка с повишение от 97 евро

Унгарските работници на компанията в Гьор са доволни от новите условия

Audi избегна стачка с повишение от 97 евро

Audi сложи край на заплахата от стачка в унгарския си завод, като увеличи заплатите на работниците с по 30 000 форинта (97 евро). Представители на компанията се споразумяха с най-големия работнически синдикат AHFSZ, съобщава кореспондентът на Reuters в Будапеща.

Audi избегна стачка с повишение от 97 евро
Audi произвежа над 120 000 автомобила и близо 2 милиона двигателя годишно в Гьор

Заводът на Audi в Гьор, който произвежда над 120 000 автомобила годишно и близо 2 милиона двигателя, можеше да спре производство, ако не се бе стигнало до споразумение. В крайна сметка работниците получиха желаното - заплатите им са повишени със задна дата, от 1 януари. В началото на следващата година ще има още едно повишение с по 30 000 евро. От лятото се въвеждат и специални бонуси за дълготрайна заетост.

Средната заплата в Унгария през миналата година е била около 900 евро месечно бруто, срещу 3612 евро месечно в Германия, припомня Reuters.

В края на миналата година заплаха за стачка имаше и в унгарската фабрика на друг германски гигант - Daimler. Работниците там си извоюваха 10% увеличение на заплатите.
 

Тагове: audi
0 от 500
  • #4
    15 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Еми те до сега вземаха по 1000 евро сега ще вземат по 1100 евро. Ако си бяха построили завода у нас, никой от Българските работници нямаше да стачкува със заплата от 1000 евро. Обаче не го построиха у нас. Въпроса е защо? Няма логика да не идват големите компании у нас, ние имаме най-ниски заплати и най-ниски данъци в цяла Европа. Отговора е в нашите правителства, ако искаш да правиш нещо в България, трябва да платиш на правилния човек, хората още като видят това и си обират крушите.
  • #3
    5 rate up comment 0 rate down comment
    до долния ( преди 7 години )
    само не мога да разбера как в Унгария взимат 2 пъти по-голяма средна заплата от БГ, пък не били по-добре.Аре давай ми полвината от твойта заплата - няма да ги усетиш и пак ще си си толкова добре!
  • #2
    2 rate up comment 8 rate down comment
    няма значение ( преди 7 години )
    1234, дори не си дочел статията.Цитира се СРЕДНА работна заплата в Унгария от 900 евро. В България е 500 евро, говорим за брутни заплати.А ако сравниш и БВП на двете държави, ще видиш, че на Унгария е $117млрд, а нашият е $49млрд..И като свържеш всичките числа, може би ще разбереш, че там не са по-добре от тук, поне в това отношение.
  • #1
    14 rate up comment 1 rate down comment
    1234 ( преди 7 години )
    Знаят как да стачкуват! При нас всичко е мед и масло минималната заплата е 1000 евро въобще идилия!