IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Петте най-редки и радикални модела на Porsche (ВИДЕО)

Победител в Льо Ман, герой от Група Б и ултра ценен роудстър - това са любимите коли на Porsche

Петте най-редки и радикални модела на Porsche (ВИДЕО)

През годините Porsche построи цяла върволица от невероятни автомобили в лимитирана серия. Част от тях бяха създадени с чисто практични цели, за да се хомологира състезателен автомобил, а друга част от тези машини се появиха заради естествени пазарни процеси и търсене от страна на клиентите. Така или иначе, именно тези коли са най-търсените от колекционерите и най-интересни за обикновените фенове. В Porsche много добре знаят това и ни изкушават със специална селекция от петте най-добри лимитирани модела в историята на компанията. Колите са обединени в кратък видео разказ, а по-долу ще ви подсетим за най-важното, което трябва да знаете за всеки един от тях.

Запознайте се с най-редките и радикални модели на Porsche (ВИДЕО)

В централния си склад Porsche съхранява десетки специални модели, но самите германци са се спрели на 5 автомобила, които според тях са върха на сладоледа.

Всичко започва с Porsche 964 Turbo S. Това е лимитирана версия на стандартното 911 (964) Turbo, която е оборудвана с много карбонови елементи и вдъхновени от моторния спорт компоненти. В началото на 90-те тази кола показва върховите възможности не дизайнерите на Porsche, а от нея са произведени само 86 бройки.

Запознайте се с най-редките и радикални модели на Porsche (ВИДЕО)

Култовата машина е представена през 1992. Инженерите на Porsche взели стандартното 911 Turbo и го модифицирали. Шестцилиндровият 3.3-литров боксерен двигател получил горивни дюзи с по-голям дебит, налягането на турбокомпресора била увеличено, а разпределителните валове били подменени с по-агресивни. В крайна сметка мощността достигнала 376.14 к.с., както от Porsche закачливо уточняват. Turbo S версията има по-лек интериор, заради което са жертвани голяма част от екстрите на модела. По това време това е една от най-бързите коли по пътищата, а благодарение на по-ниското си окачване, допълнителните стабилизиращи щанги и механичната кормилна рейка, и една от най-интуитивните.

Година по-късно на пазара излиза версия с 3.6-литров мотор и мощност 355 к.с. От нея обаче са произведени цели 1500 бройки, което автоматично превръща предшественика му в много по-ценен автомобил.

Видео разходката в склада на Porsche продължава с Porsche 924 Carrera GTS. Числото 924 не е сред най-обичаните сред феновете на компанията от Щутгарт. Моделът, който се крие зад него е съвместен проект между Porsche и Volkswagen, а идеята му е била да се превърне в базов и достъпен модел, който да замести остарялото Porsche 914. Това разбира се, се случва, но 924 така и не се превръща в специалния автомобил, който клиентите на Porsche искат. Поне ако не броим лимитираната серия 924 Carrera GTS.

Запознайте се с най-редките и радикални модели на Porsche (ВИДЕО)

Тя е базирана на 924, но носи свеж моторспорт полъх, тъй като е създадена единствено, за да може да се хомологира състезателният автомобил от Група 4. В резултат на това от Porschе направили 400 бройки Carrera GT, а впоследствие разработили нейна еволюционна версия Carrera GTS. От последната били произведени само 6 бройки! Тя разполага с 2.0-литров 4-цилиндров турбо двигател с 245 к.с. и може да се ускори до 100 км/ч за 6.2 секунди. Благодарение на изцяло преработеното си шаси, колата тежи нищожните 1121 кг.

След това се появява Porsche 911 GT1. Ако видите тази кола, със сигурност няма как да я сбъркате. Лошото е, че на първо място едва ли ще я срещнете на улицата. Това е един от най-известните състезателни автомобили на Porsche, с който компанията участва в „24 часа на Льо Ман“. Въпреки че носи името на най-известния модел на Porsche, 911 GT1 няма много общо с него. Все пак, част от предната част на шасито е същата като на 911 (993), а задната част е взета от състезателния прототип Porsche 962, заедно с неговия 3.2-литров 6-цилиндров боксерен двигател с водно охлаждане, две турбини, интеркулер и 4 клапана на цилиндър. Двигателят е разположен пред задния мост, а не както при 911, зад него. Мощността достига бруталните 600 к.с. и помага на 911 GT1 да спечели 47 победи и 34 полпозишъна от общо 144 състезания, в които автомобилът е стартирал.

Запознайте се с най-редките и радикални модели на Porsche (ВИДЕО)

В списъка е и Porsche 911 SC/RS, което се появява през есента на 1983 с идеята да щурмува рали отсечките в бруталната Група Б на Световния рали шампионат. Колата е поръчана от официалния спонсор на Porsche – Rothmans. От лимитираната серия са произведени само 20 бройки, всяка от които е по-лека от стандартното 911 по онова време, както и с 40 к.с. по-мощна от него.

Запознайте се с най-редките и радикални модели на Porsche (ВИДЕО)

Автомобилът е оборудван с 3.0-литров 6-цилиндров боксерен двигател с въздушно охлаждане, разполагащ с 290 к.с. Двигателят произхожда от модела 911 SC, но тук той има по-висока степен на сгъстяване, инжекционно пълнене с гориво, цилиндрови глави от Porsche 935 и ковани бутала, които да издържат на допълнителния напън. Ускорението от 0 до 100 км/ч се извършва за 5 секунди, което е било истинско постижение в средата на 80-те.

Запознайте се с най-редките и радикални модели на Porsche (ВИДЕО)

На последно, но не и по значение, място, идва Porsche 356 America Roadster – автомобил, създаден за състезателни цели в Щатите. През 1952 г. от него са построени само 21 бройки, от които 20 са продадени в Щатите. Това е директният наследник на Porsche Speedster и заводското му обозначение е Typ 540 K/9-1 . Въпреки че има открито купе, автомобилът все пак разполага с импровизиран гюрук за спешни случаи, а на пистата е бил конкурентоспособен на по-големи и мощни коли от това време.

Под задния капак е монтиран 1.5-литров 4-цилиндров боксерен двигател с въздушно охлаждане и мощност от 70 к.с., а максималната скорост е 180 км/ч. Теглото? То е ограничено до смешните в наши дни 605 кг.

 

0 от 500