IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW обмисля да съди Фердинанд Пиех

Компанията ще търси отговорност от дългогодишния си шеф, задето обвини днешното ръководство в бездействие около Дизелгейт

VW обмисля да съди Фердинанд Пиех

Volkswagen Group обмисля възможността да съди дългогодишния си шеф и бивш председател на Надзорния съвет Фердинанд Пиех, става ясно от обръщение до медиите. Пиех, внук на основателя на компанията Фердинанд Порше и един от основните й акционери, обвини сегашните членове на надзора в умишлено бездействие, след като научили за измамния софтуер, с който се оборудваха някои от дизеловите модели на концерна.

VW обмисля да съди Фердинанд Пиех

"Надзорният съвет на Volkswagen AG категорично отхвърля допусканията, направени от Фердинанд Пиех и разпространени от медиите", се казва в изявление на висшия орган на компанията. Съветът "внимателно ще обмисли възможни мерки и искове срещу г-н Пиех". В официалното съобщение се казва също, че компанията по принцип няма да коментира Дизелгейт, докато текат разследванията.

Според информация на Bild am Sonntag Пиех е научил за измамния софтуер още през март 2015, половин година преди скандалът да гръмне, и е поставил въпроса пред Надзорния съвет. Той е бил информиран от израелска детективска агенция. Тогавашният главен изпълнителен директор Мартин Винтеркорн обаче го е уверил, че всичко е наред.

VW обмисля да съди Фердинанд Пиех

Именно след този случай Пиех каза в едно знаменито интервю, че "вече не вярвам на Винтеркорн". Битката между двамата се пренесе на общото събрание и бе спечелена от изпълнителния директор, но успехът му бе кратък - гръмването на Дизелгейт го принудени да се оттегли.

Пиех в миналото бе председател на Надзорния съвет, днес оглавяван от Ханс-Дитер Пьотш, а за кратко член на съвета бе и третата му съпруга Урсула. Днес представители на фамилията в борда са братовчедите му Волфганг и Фердинанд Порше, с които обаче Пиех е в лоши отношения още от 70-те години.

Повече за семейните вражди и особените взаимоотношения в клана Порше можете да прочетете тук.



 

Тагове: volkswagen vw
0 от 500
  • #10
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    "Пиех, внук на основателя на компанията Фердинанд Порше" Един от основателите, другите двама нямат внуци (официално поне) - Хитлер и Гьобелс.Да припомним че идеята е на Министъра на пропагандата на Райха, които е основния вдъхновител на "народната кола", Порше е само изпълнителя. Не е редно да обира лаврите като едноличен основател на кАнцерна.
  • #9
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    тоя си мисли, че масоните над 30 ниво могат да си првят каквото си искат с по-долните ама ще му яде главата :)
  • #8
    22 rate up comment 1 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 7 години )
    Единственото оказано за ФВ е че са най-лъжливата и измамна фирма, отговорна с действията си за смъртта на десетки хиляди европейци годишно чрез масово налагане на доказано канцерогенни технологии. Дизелгейт е най-голямото фиаско в съвременната история, част от топ-мениджъритена ВАГ са вече зад решетките, а останалите не смеят да и покажат носа извън Германия. Ако това ви е примера за успешна корпорация, то да ви имам представите за успех.
  • #7
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Доказани мошеници ( преди 7 години )
    Кеф, кеф ,кеф хиените се захапаха!Дай боже час по-скоро да пръснат тоя лъжлив -ФВ-груп!
  • #6
    5 rate up comment 17 rate down comment
    Доказано! ( преди 7 години )
    ФВ правят най-добрите автомобили и доказателство за това е,че от една малка фирма след ВСВ ,започнала с един единствен модел в един разрушен завод,днес е най- големият производител в света. И не само като брой автомобили,но и като собственик на най- най ексклузивни автомобилни марки,като Бугати,Ламборгини,Порше,Бентли,Ауди,Дукати и т..н.
  • #5
    3 rate up comment 8 rate down comment
    Е,спокоен съм! ( преди 7 години )
    Дошко се появи. Коментар 4.
  • #4
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Вместо да съдят рулетката ще съдят Пиех. Нещо не го разбирам това. Рулетката е знаел много добре за измамата, но му запушиха устата с 20 млн. евро и го пуснаха да си живее живота. Каква е логиката? логиката е, че в тази компания са се оплели, като свински черва и са на групи, които воюват помежду си. И от такива да чакаш да ти направят нещо качествено. Ами не става! Прогнили са от измами, подкупи, корупция и интриги. пропагандата е издигната в култ. И най-лошото е че продължават да мамят.
  • #3
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ще го хванат за дъртия вурст дедо Фердо.Нищо чудно той самия да е подшушнал на някоя агенция за лъжливия софтуер,за да си отмъсти на оня с рулетката.
  • #2
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Да,Кико ( преди 7 години )
    Ще бъдат дълги и със сигурност интересни епизоди! Във фамилията Порше има много много история. Не само в Германия. Не само в автомобилостроенето. Не само във ФВ и Порше.Но аз съм учуден,че българският спец по тази история,т.н. Дошко,още не се е ........по темата.
  • #1
    20 rate up comment 3 rate down comment
    Кико ( преди 7 години )
    По тази тема имат материал за дълга сапунена опера! Спокойно може да филмират историята на 3те поколения и ще докарат до няколко хиляди епизода.При това финалът все още НЕИЗВЕСТЕН! :)