IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW ще плати половин милиард долара за влага в багажника

Баварците ще трябва да обезщетят собственици на остарели „петици”

BMW ще плати половин милиард долара за влага в багажника

Германският производител BMW ще трябва да изплати обезщетения в размер на 477 млн. долара на американски собственици на модела си 5-Series. Сумата ще отиде за регулиране на техните претенции, възникнали заради проблем с проникването на влага в багажниците на автомобилите им.

BMW ще плати половин милиард долара за влага в багажника

Колективният иск е бил подаден в окръжния съд на Ню Йорк от общо 318 000 собственици на BMW 5-Series, проведени през периода 2004-2010 г. Те твърдят, че електрическите компоненти в багажниците на колите им могат да бъдат сериозно увредени от влага, която е попаднала там по вина на производителя. Една от причините за проблема е запушване на дренажната система.

В крайна сметка бе постигнато споразумение, според което всеки от собствениците на такъв автомобил ще получи обезщетение в размер на 1500 долара заради направените преди това ремонти. Освен това компанията ще направи оглед на всички коли, които имат пробег под 191 121 км и са на възраст под 10 години, като в случай на нужда ще отстрани повредата за собствена сметка.

BMW ще трябва да похарчи още близо 2 млн. за за покрие всички разходи по делото. Нещата обаче може и да не приключат дотук, твърди агенция Reuters. Подалите иска смятат, че в баварския концерн са знаели за проблема още през 2004 г., но умишлено са крили информация от клиентите. Ако това се окаже вярно, съдебните дела срещу BMW ще продължат, но с обвинения в измама.

Снимка: BMW

Тагове: bmw 5-series
0 от 500
  • #9
    7 rate up comment 2 rate down comment
    ом ( преди 7 години )
    то да беше само влагата в багажника,а иначе с таката, истината е че е в много марки и модели вграден тази марка еърбек, не е само в японски автомобили. Обожавам марката БМВ защото носи много приходи в моя сервиз,никоя друга марка не може да бъде толкова доходоносна !
  • #8
    5 rate up comment 2 rate down comment
    До До юриста ( преди 7 години )
    Таката ги има монтирани и в редица немски марки в точисло и БМВ! Айде, да не захващаме тази тема, за да не стигнем и до "Дизелгейта"! Кой знае колко неща има още дето не са "изплували"!
  • #7
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Немски кошове... Американците за да ги купуват трябва да са с напълно увредени глави!
  • #6
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    А проблема с ТАКАТА има и жертви!
  • #5
    8 rate up comment 11 rate down comment
    До юриста ( преди 7 години )
    За "Юрген" ясно! Хайде да ми обясниш защо няма такова дело срещу Тойота или Хонда за възглавниците Таката! Чия е вината на монтираните в автомобилите им дефектни възглавници? И нима от 10 години точно тези фирми не се опитваха да скрият проблема? Всички манипулиращи устройства при Дизелгейт са доставени от Бош,но отговорността за действията им е отговорност на Производителя на автомобилите! И правилно. Не е нормално клиентите да съдят поддоставчици. Но защо няма масови дела за аербековете!?
  • #4
    14 rate up comment 6 rate down comment
    Юрист ( преди 7 години )
    От материалите по статията, респ. делото е ясно: "която е попаднала там по вина на производителя" ... т.е. говорим за конструктивен дефект! Това не е някаква глупост на американския съд. Просто там има потребители, които си търсят правата и с основание съда се произнася в тяхна полза. Потребителя, не е виновен, че "юрген" по някаква причина им е продал кола с дефект! Много често и тук диренето нас права е възможно, просто някой има интерес хората да си мислят,че не може.
  • #3
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    пущай водата от казанчето!
  • #2
    23 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Интересно ... като ми се запуши мръсния канал .... кой трябва да осъдя
  • #1
    6 rate up comment 17 rate down comment
    re ( преди 7 години )
    Tva e nqkva moda qvno.I az iskam da osydq Trump, che ima poveche pari ot cqloto BVP na BG i toi go znae, no ne kazva nishto, umishleno prikriva.Eto zatva iskam da go osydq.