IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-странното Ferrari отива на търг

В превод името му означава „яйце“, а цената му се очаква да надхвърли 5.5 млн. долара

Най-странното Ferrari отива на търг

В ранната история на Ferrari клиентите на италианската компания на практика са можели да избират кой независим производител да създаде купето на новия им автомобил. Разбира се, нямаме предвид редовите клиенти, а най-претенциозните и най-платежоспособните сред тях. Това довежда до появата на някои истински впечатляващи коли от гаражите на дизайнерските студиа Touring и Pininfarina. Точно по това време се появяват автомобилите, които и днес подмокрят очите на колекционерите, но също тогава се появяват и някои много странни автомобила. Като този на снимките, който е създаден от Carrozzeria Fontana.

Най-странното Ferrari отива на търг

Той се казва Ferrari Uovo и е една от най-важните коли в историята на Ferrari. Името му идва от италианската дума за “яйце”, а идният август ще бъде предложен на търг.

Uovo е поръчан от италианския пилот Джанино Марцото - наследник на текстилна империя - който сметнал, че фабричните модели на Ferrari са твърде тежки и неефективни. За дизайна на купето се погрижил самият Паоло Фонтана - основател на студио Carrozzeria Fontana - който работил заедно със скулптора Франко Регани. Благодарение на използвания в конструкцията дуралуминий (сплав от алуминий и мед), купето станало много по-леко от тези на стандартните модели на Ferrari.

Най-странното Ferrari отива на търг

Този модел комбинира шасито на компактното Ferrari 166 MM с 2.6-литровия V12 двигател от Ferrari 212 Export. Голям двигател в малко купе винаги звучи като рецепта за сигурен успех, но се оказва, че Uovo далеч не е перфектно.

Най-странното Ferrari отива на търг

В името на по-големия двигател, предният капак е трябвало да бъде повдигнат с 15 см, за да успее да приюти гигантския радиатор. Съвсем друг въпрос е, че увеличената мощност не се отразила никак добре на поведението на колата в завой, където е трябвало да си буквално професионален пилот, за да успееш да озаптиш желанието на Uovo да презавива.

Най-странното Ferrari отива на търг

Въпреки това, Марцото и неговото Uovo водят през по-голямата част от култовото състезание за издръжливост Mille Miglia в изданието му от 1951. Механични проблеми обаче принуждават тандема да се откаже. По-късно през годината обаче Марцото все пак успява да спечели първото място в надпреварата за купата на Тоскана.

Най-странното Ferrari отива на търг

Оттогава колата е участвала в много състезания Mille Miglia, а в момент от живота си дори е била изложена в музея “Еnzo Ferrari”.

Най-странното Ferrari отива на търг

От информацията става ясно, че автомобилът ще бъде предложен на търг от RM Sotheby’s в края на лятото, а цената му се очаква да надхвърли 5.5 млн. долара.

Снимки: RM Sotheby's

Тагове: ferrari ferrari uovo
0 от 500