IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Honda и Hitachi ще правят електромотори заедно

Компаниите инвестират 44 млн. долара в съвместно предприятие

Honda и Hitachi ще правят електромотори заедно

Компаниите Hitachi Automotive Systems и Honda Motor подписаха споразумение за създаване на съвместно предприятие, което ще се заеме с разработването, производството и продажбите на двигатели за електрически автомобили.

Honda и Hitachi създаofnd джойнт-венчър за електромобили

Изпълнителният директор на Honda - Такахиро Хачиго (вдясно) и неговият колега от Hitachi Automotive - Хидеаки Сеги, си стискат ръцете след подписване на споразумението.
Снимка: Reuters

Двете фирми имат сериозен опит в тази дейност. През 1999 г. Hitachi започна да предлага електромотори за превозни средства, като снабдяваше с такива голям брой японски и световни производители. През същата година Honda лансира първия си хибриден автомобил - Insight, който след това бе подобряван няколко пъти.

Целта на сътрудничеството между двете компании е да се обединят технологиите на автомобилния производител с тези на доставчика на агрегати. Тази да се постигне икономическои технологично предимство пред останалите компании, работещи в тази област. Предвидено е централата на джойнт-венчъра да бъде в Япония, но той да разполага с подразделения в САЩ и в Китай, всяко от тях с производствени и търговски функции.

Общото предприятие ще има капитал от 5 млрд. йени (44 200 000 млн. щатски долара), като Hitachi Automotive Systems ще участва в него с 51%, а Honda Motor - с останалите 49%. Все още предстои да бъде избрано име на джойнт-венчъра, който официално ще започне работа на 17 юли тази година.

Паралелно с общите усилия, Hitachi Automotive Systems ще продължи да промотира и да снабдява и други автомобилни производители. На свой ред Honda ще се фокусира върху глобалното промотиране на електромобилите с мотори от новосъздадената компания, както и с двигателите, произведени от самата автомобилна марка в Япония.

Тагове: hitachi automotive
0 от 500
  • #2
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Хи Хи голям си смешникА добре че си ти да караш без катализатор 15 годишната си кола че ако се наложи да си вземеш нов няма да ти се върже бюджета за цялата година
  • #1
    16 rate up comment 4 rate down comment
    Цугцванг ( преди 7 години )
    Добре че са японските технологични гиганти да разработват съвременни екологични технологиите за да има немците откъде да копират. Че ако чакахме на немците, щяхме да ме измрели от канцерогенно обгазяване.